5. mai 2021 vedtok Målselv kommunestyre å flytte grensen mellom elv og sjø ved utløpet av Målselva i Målselvfjorden. Men nå mener flertallet i kommunens plan- og næringsutvalg at saksgrunnlaget forut for dette vedtaket inneholdt så vesentlige feil og mangler at de anbefaler kommunestyret å oppheve det. Dermed må nå saken behandles på nytt i kommunestyret, og uavhengig av utfallet av den behandlinga foreligger det juridiske vurderinger som tilsier at kommunen risikerer å bli rammet av søksmål.

REAGERTE: Ordfører Bengt Magne Luneng reagerte sterkt på at Arild Braathen betegnet Advokatfirmaet Haagensen & Bakkelunds vurdering av saksbehbandlinga i grensejusteringssaken som et «bestillingsverk fra kommunedirektøren». Nå bør du tenke over hva du sier, var Sp-ordførerens klare melding til Ap-Braathen. Foto: Gjermund Nilssen

Rådet til å ikke omgjøre

Sagaen om lengden på Målselva er langt fra over. Til tirsdagens utvalgsmøte hadde kommunedirektøren fått Advokatfirmaet Haagensen & Bakkelund til å vurdere den saksbehandlinga som ble gjort forut for kommunestyrevedtaket, og advokatfirmaets konklusjon var da at kommunen ikke bør omgjøre vedtaket. I vurderinga pekes det riktig nok på svakheter ved saksbehandlinga, en mulig saksbehandlingsfeil og to mulige feil i sakens faktum, men advokatfirmaet slår likevel fast at kommunen løper en risiko for søksmål dersom vedtaket blir omgjort. I tirsdagens møte var advokat Helene Johnsen fra det nevnte advokatfirmaet til stede for å redegjøre for sine vurderinger, og hennes råd var da det samme som det hun har gitt i den skriftlige vurderinga. Nemlig at Målselv kommune ikke bør omgjøre det vedtaket av 5. mai 2021 som fastsetter ny grense mellom elv og sjø ved Målselvas utløp.

GA RÅD: Advokat Helene Johnsen har utformet Advokatfirmaet Haagensn & Bakkelunds vurdering av saksbehandlinga i elv/sjø-saken. Tirsdag redegjorde hun for sine vurderinger overfor plan- og næringsutvalget. Foto: Gjermund Nilssen

Rådet til å omgjøre

Men det finnes mer enn én advokat og mer enn ett advokatfirma i dette kongeriket, og det faktumet hadde Arbeiderpartiet benyttet seg av i forkant av utvalgsmøtet. De hadde nemlig gitt Advokatfirmaet Eriksen i oppdrag å gi sin vurdering av saken, og vurderinga gitt av deres advokat Silja Eriksen forelå til utvalgsmøtet. Konklusjon her er i tre punkter, og i sum er da Eriksens råd diametralt motsatt av det rådet Advokatfirmaet Haagensen & Bakkelund har kommet med.

  1. Målselv kommunestyres vedtak av 05.05.2021 i sak om grensefastsettelse er ugyldig som følge av saksbehandlingsfeil som kan ha virket inn på vedtakets innhold, jf. forvaltningsloven §§ 17 og 41.

  2. Som følge av at vedtaket må anses ugyldig kan vedtaket omgjøres i medhold av forvaltningsloven §§ 35 første ledd bokstav c.

  3. Det vil innebære en ikke ubetydelig prosessrisiko for kommunen dersom kommunen velger å opprettholde sitt ugyldige vedtak.

Med andre ord så slår advokat Eriksen fast at kommunen løper en betydelig risiko for søksmål dersom kommunestyret ikke omgjør vedtaket, og dette leder til følgende sluttord i tilrådninga: «På denne bakgrunn er vi kommet til den konklusjon at kommunen bør omgjøre sitt vedtak om grensen mellom elv og sjø ved utløpet av Målselva».

Anklage om bestillingsverk

Om det var slett ikke bare advokatrådene som spriket i tirsdagens møte. Arbeiderpartiets Arild Braathen har gjennom prosessen vært en klar talsmann for den kystbefolkninga, den allemannsretten og de interessene han mener taper på elveutvidelsen, og i tirsdagens møte gikk han langt i å uttrykke mistillit til kommunedirektøren ved å betegne den framlagte vurderinga fra Advokatfirmaet Haagensen & Bakkelund som et «bestillingsverk». Dette fikk Senterpartiets representanter i utvalget til å reagere sterkt, og det fikk også ordfører Bengt Magne Luneng, som overvar behandlinga fra salen, til å ta ordet:

– Nå bør du tenke over hva du sier, Arild Braathen! sa senterpartiordføreren, og la til at han oppfattet Braathens uttalelse som en insinuasjon om at kommunedirektøren har hatt andre motiver enn å opplyse denne saken best mulig for politikerne.

I debatten minnet også Senterpartiets Petter Karlsen om det arbeidsgiveransvaret kommunestyret har overfor administrasjonen, og han mer enn antydet at Braathen har beveget seg over streken med uttalelser rettet mot kommunedirektøren og hans stab i saken.

Opphever vedtaket

Men når røyken fra den opphetede diskusjonen hadde lagt seg, var det klart for avstemning. Høyres utvalgsleder Hermod Bjørkestøl flagget allerede i forrige utvalgsmøte at han ville ha stemt annerledes i kommunestyret 5. mai 2021 dersom han hadde visst det han vet i dag, og derfor stemte han sammen med Arbeiderpartiets to representanter for å oppheve vedtaket. Senterpartiets to representanter utgjorde da mindretallet, og nå går altså saken til behandling i kommunestyret med et råd fra utvalget om å oppheve det famøse grensejusteringsvedtaket. Høyre og Arbeiderpartiet har imidlertid til sammen kun 9 av de 23 representantene i kommunestyret, og dersom Senterpartiets 10 representanter står samlet trenger Arbeiderpartiet og Høyre støtte fra tre av de fire énrepresentantspartiene Venstre, Frp, SV og Rødt for å få 2021-vedtaket opphevet. Om det skulle skje, vil saken rykke helt tilbake til start politisk sett. Men det vil fortsatt foreligge et legitimt grunneierkrav om grensejustering, og på det etter hvert så polariserte bakteppet for saken er det da nærliggende å tro at saken må innom retten i minst én omgang før endelig sluttstrek er satt.

Vil dekke advokathonorar

Men det var ikke bare selve sakens kjerne som skapte debatt under behandlinga av grensejusteringssaken i utvalget tirsdag. Arbeiderpartiet og Høyre fremmet nemlig også forslag om at kommunen skal dekke advokatutgiftene Arbeiderpartiet har hatt knyttet til Advokatfirmaet Eriksens vurdering av saken med inntil 26.000 kroner, og dette ble også vedtatt med de samme tre mot de samme to stemmene som i den foregående avstemninga. Senterpartiets Petter Karlsen advarte sterkt mot den presedensen et slikt vedtak vil skape, og det samme gjorde hans partikollega og ordfører Bengt Magne Luneng. Men forslagsstillerne sto på sitt, og Arbeiderpartiets Arild Braathen ga følgende begrunnelse for at det var nødvendig å få ei uhildet juridisk vurdering som motvekt til det han tidligere hadde omtalt som «kommunedirektørens bestillingsverk»:

– Jeg opplever at samme hvor vi har snudd oss i denne saken, så har det dukket opp fem troll!

Saken skal nå videre til kommunestyret, der den etter all sannsynlighet vil bli behandlet i desember.

FIKK KRITIKK: Kommunedirektør Frode Skuggedal måtte tåle sterke ord i utvalgsmøtet tidsdag. «Bestillingsverk» var betegnelsen Arbeiderpartiets Arild Braathen brukte om den juridiske vurderinga kommunedirektøren har initiert. Foto: Gjermund Nilssen