Han vant foran Lyn-kompis Simen Hegstad Krüger (27) og VM-debutant Harald Østberg Amundsen (22).

Verdensmesteren pekte mot himmelen i målområdet. Holund var svært rørt og øynene var fylt av tårer i seiersintervjuet med NRK. Det var mye følelser som skulle ut.

Først ville han ikke fortelle hvorfor han la hodet bakover, så opp og pekte mot himmelen med pekefingrene. Men da han møtte VG i pressesonen etterpå hadde han fått litt mer kontroll på følelsene. Da kom forklaringen.

– Det er litt flaut, men jeg er litt overtroisk og tror at det finnes noe større enn meg selv, sier Holund til VG.

I mål var Holund hele 20 sekunder foran Krüger, mens Amundsen var 35,6 sekunder bak.

– Det er ikke noe jeg flagger høyt, men de som kjenner meg vet jeg er litt overtroisk på noen ting. Når jeg får til et perfekt løp i VM, får man kanskje en bekreftelse på at det er noe i det, sier Holund.

Leser filosofi

32-åringen sier han har «god karma som eneste religion».

– Når man får til et slik løp, får jeg en trang til å takke. Det er bare en følelse av takknemlig som må ut, sier Holund.

– Gir denne troen en trygghet?

– Ja, det gir en stoisk ro over det hele. Jeg tror det er en stor konkurransefordel å ha den roen inn mot VM. Jeg tror dessverre det er mange løpere som tenker de skal bli bedre inn mot VM, men blir dårligere fordi de blir nervøse.

Han sier han leser meditasjonsboken «The Daily Stoic» hver dag.

– Det er gamle filosofers tanker om livet som fortsatt er relevante. Det gir en ro i en ellers hektisk hverdag, sier Holund og forklarer at Marcus Aurelius er favoritt-filosofen.

Perfekt Lyn-dag - russisk sprekk

Oslo-klubben Lyn kunne ikke drømt om en bedre feiring av klubbens 125-årsdag. Det er Holunds andre VM-gull etter det imponerende løpet på femmila i Seefeld to år tilbake. Sølvvinner Krüger og landslagstrener Eirik Myhr Nossum er også Lyn-menn.

– Jeg sto med tårer i øynene fra Holund passerte 12,5 kilometer. Da var det bare om å gjøre og stå på beina. Det var veldig stort, sier Nossum til VG.

Etter 5 kilometer ledet storfavoritten Aleksandr Bolsjunov med 5,4 sekunder til Harald Østberg Amundsen og med 6,3 sekunder til Hans Christer Holund.

Ved 10 kilometer var derimot Holund i ledelse med 9 sekunder til Bolsjunov. Russeren fikk det fryktelig tøft utover i løpet og endte som nummer fire, 43,7 sekunder bak.

Før VM hadde Bolsjunov vunnet de seks siste 15-kilometerne i verdenscupen. Russeren strente gjennom pressesonen uten å si et ord etter løpet.

Bronse-Amundsen falt

VM-debutanten Amundsen falt i en utforkjøring kort tid før mål og tapte trolig rundt ti sekunder.

Holunds tid hadde han ikke sjanse på uansett, men han kunne ha kjempet om sølvet med Krüger, som endte omtrent 15 sekunder foran.

– Jeg blir forbannet på meg selv i det jeg merker at balansen glipper. Jeg prøvde bare å unngå og kjøre inn i gjerdet. Det ser komisk ut, og det er håpløst at det skjer, sier Amundsen til VG om fallet.

Sjur Røthe ble nummer seks, rett foran Martin Johnsrud Sundby. Duoen var cirka 55 sekunder bak.