– Kanskje er det siste gang vi har sett Martin Johnsrud Sundby har passert en målstrek i VM, sa NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn på direkten.

36-åringen tok sin første verdenscupseier i Ruka i Finland i november 2008. Han sier at han ikke har bestemt seg for om han vil fortsette i langrennsløypa.

– Jeg hadde mer eller mindre lyst til å legge skiene på hylla 1. desember. Det var sjanseløst, sier Sundby til VG.

Karrierepunktum eller ikke - det er liten tvil om at dette var hans siste verdensmesterskap.

– Dere kommer aldri til å se meg i VM igjen. Det var mitt siste VM-løp. Det er et OL neste år. Det skal jeg ikke bestemme meg for i dag, sier han.

For Sundby var onsdagens 7. plass en stor opptur etter mange tøffe måneder, der en vond rygg har skapt problemer.

– Jeg er veldig stolt over det jeg får til i dag, sier Sundby.

– En ting er det fysiske, men noe annet er det mentale. Nøkkelen var å gjøre noe helt annet enn det jeg pleier å gjøre. Det hjalp også at vi fikk dreis på rygg-problematikken.

– Hadde jeg blitt nummer 37 i dag, kunne vi tatt en øl og kalt det en karriere. Nå er det annerledes, fortsetter han.

– Det har vært mørke tanker. Det har vært en lang mental reise.

– Det kommer til å være mange overveielser fremover og de blir ikke enkle. Det er et dårlig tidspunkt å ta noen avgjørelser på. Men at vi nærmer oss et veiskille kan jeg kanskje si, sier Sundby på NRK-sendingen og antyder dermed at det kan være slutt.

– Vinterens beste løp for Sundby, fastslo Jann Post.

– Ja, det er strengt tatt det beste løpet jeg har gått på fryktelig lang tid. Jeg er lykkelig over å ha klart å få til det, sier Sundby til NRK.

– Han gjorde et desperat forsøk på å finne formen - og han har delvis klart det, mente Torgeir Bjørn på NRK-sendingen.

Tittelforsvareren håpet på forhånd at ryggen ikke skulle gi ham trøbbel på onsdagens 15 kilometer i VM. Han kom sist av de fem nordmennene - slått av Sjur Røthe med seks tideler. Avstanden fram til verdensmester Hans Chr. Holund var 55,9 sekunder.

– Det har virket langt unna denne sesongen, men jeg gir meg ikke. Jeg har prøvd å snu hver stein, og skal prøve å skape et respektabelt resultat. Men jeg drømmer selvsagt om medalje, sa han på pressekonferansen tirsdag morgen.

– Det er en lovende start, mente NRKs Jann Post da Sundby passerte 6,6 kilometer.

Også ved passering 10 kilometer hang Martin Johnsrud Sundby bra med. Han var 20 sekunder bak Aleksandr Bolsjunov.

Sundby tok innpå russeren de siste fem kilometerne.

Martin Johnsrud Sundby gikk onsdag sitt 16. VM-løp Han har to bronse, tre sølv og ett gull individuelt. Og tre VM-gull på stafett. På onsdagens distanse hadde han medaljer av alle tre valører fra før.

Sist sommer ble han først trebarnsfar, så varslet han at han ville satse mot VM og OL på privatlag sammen med Niklas Dyrhaug. Men ryggen har skapt store utfordringer. Den nasjonale langrennsåpningen ble en real nedtur.

I NM for seks uker siden ble han nummer 14 på 30 kilometer friteknikk, 14 sekunder bak Emil Iversen som vant.

Denne vinteren har vi kunne følge hans VM-forberedelser i NRK-serien «Sundby mot verden».