Iren skjøt fart fra bakhjulet til Elia Viviani og viste igjen sine eminente spurtegenskaper. Med perfekt timing tok Bora-rytteren sin tredje etappeseier i årets Giro. Viviani innså kjapt at slaget var tapt på den ruglete asfalten foran Colosseum.

Fire mil fra mål stakk Christopher Juul-Jensen (Danmark) og Vjatsjeslav Kuznetsov (Russland) fra dagens utbrytergruppe. Duoen holdt ut i nesten 30 kilometer før de ble kjørt inn. Deretter prøvde en gruppe med profiler som Tony Martin og Danny van Poppel seg, men de klarte ikke å holde unna for hovedfeltet.

Tradisjonen tro skålte sammenlagtvinner Froome i champagne med sine lagkamerater på starten av søndagens etappe. Den britiske Sky-stjernen vant treukersrittet 46 sekunder foran fjorårsvinner Tom Dumoulin fra Nederland.

Sam Bennett tok sin tredje etappeseier i årets Giro d'Italia da han vant avslutningen i Roma søndag. Her er han fra tidligere i rittet. Foto: Daniel Dal Zennaro / ANSA / AP / NTB scanpix

På eksklusiv liste

Froome avgjorde årets Giro da han sto imot alle angrep på lørdagens fjelletappe. Søndag måtte han bare påse å komme seg trygt gjennom avslutningsetappen. Dermed er han regjerende mester i alle de tre Grand Tour-rittene. I fjor vant han både Tour de France og Vuelta a España.

Det er kun sykkellegendene Eddy Merckx og Bernhard Hinault som har klart det tidligere.

Men det er ikke sikkert at Froome får beholde triumfene når hans dopingsak er behandlet ferdig. Under Vueltaen i fjor høst avga Froome en dopingprøve som inneholdt ulovlig høye verdier av en astmamedisin. Om briten blir felt, kan han miste seirene både i det rittet og i Giro d'Italia.

Mange tvilte på Froome etter at han innledet årets Giro svakt. Før åpningsetappen i Israel slo han seg stygt under en rekognoseringstur, og han tapte mye til rivalene den første uken. Men så begynte han jakten som til slutt sendte ham inn i den rosa ledertrøya.

Imponerte voldsomt

Det var ikke få som sperret øynene opp da Froome vant fredagens kongeetappe med et åtte mil langt solobrudd. Med triumfen gikk han fra å være bak med godt over tre minutter til å lede Giro d'Italia med 40 sekunder.

Dagen etter avviste Froome alle angrep fra Dumoulin. Nederlenderen var hans eneste reelle utfordrer i sammenlagtkampen.

– Jeg følte at jeg hadde kontroll. Alle slet så mye i går at ingen hadde bein til å stikke av i dag. Dette er en utrolig følelse, for det er bare to dager siden jeg lå på fjerdeplass, sa Froome etter lørdagens etappe.

Dette er de siste vinnerne av Giro d'Italia:

* 2018: Chris Froome, Storbritannia

* 2017: Tom Dumoulin, Nederland

* 2016: Vincenzo Nibali, Italia

* 2015: Alberto Contador, Spania

* 2014: Nairo Quintana, Colombia

* 2013: Nibali.

(©NTB)