Froome sto imot alle angrep på siste fjelletappe i Giro d'Italia og forsvarte den rosa ledertrøya. Søndag sykler han i mål i Roma som sammenlagtvinner, med mindre noe dramastisk skjer.

Den britiske Sky-rytteren vil dermed være regjerende mester i alle de tre Grand Tour-rittene, etter at han i fjor vant både Tour de France og Vuelta a España. Han blir den tredje som klarer bragden. Eddy Merckx klarte det i 1975–1976, og Bernard Hinault klarte det i 1982–83.

Spørsmålet er om Froome får beholde triumfene når hans dopingsak er ferdig behandlet.

Under Vueltaen i fjor høst avga Froome en dopingprøve som inneholdt ulovlig høye verdier av en astmamedisin. Om han blir felt, kan han miste seirene både i det rittet og i Giro d'Italia.

Froome imponerte uansett voldsomt da han med et åtte mil langt solobrudd vant fredagens kongsetappe og overtok ledertrøya i Giroen. Lørdag sto han imot konkurrentenes forsøk på å fravriste ham trøya og syklet inn til 7.-plass på etappen.

Han var drøyt seks minutter bak etappevinner Mikel Nieve, men avviste alle angrep fra fjorårsvinner Tom Dumoulin, som var hans eneste reelle utfordrer i sammendraget.

Slaget er over

– Vi er ikke i mål ennå, men slaget er over, sa Froome.

– Jeg følte at jeg hadde kontroll. Alle slet så mye i går at ingen hadde bein til å stikke av i dag. Dette er en utrolig følelse, for det er bare to dager siden jeg lå på fjerdeplass.

Dumoulin angrep gjentatte ganger på de tre siste klatrestrekningene under den 214 kilometer lange etappen fra Susa til Cervinia, men greide ikke å hekte av Froome. Etter nederlenderens femte rykk var det Froome som satte fart på pedalene, og Dumoulin som ble hektet av.

Sunweb-rytteren tettet luken igjen, men kort før mål måtte han slippe og tapte ytterligere seks sekunder til Froome. Før søndagens korte, flate avslutningsetappe i Roma er han 46 sekunder bak.

Slo tilbake

– De to siste dagene har han vært for sterk for meg, men jeg angrer ingenting. Jeg har gitt alt jeg hadde, sa Dumoulin.

Miguel Ángel López på tredjeplass er nesten fem minutter bak Froome.

Mikel Nieve fra Spania og Mitchelton-laget ble etappevinner lørdag etter et langt solobrudd. Dermed feiret han sin 34-årsdag på beste måte. Det var også revansj for laget etter at Sean Yates fredag kollapset, tapte nesten 40 minutter og mistet ledertrøya.

– Etter det som skjedde i går var det viktig for laget å få en etappeseier. Nå har vi fem stykker i rittet, og det er veldig bra. Jeg kunne ikke drømt om en bedre fødselsdag, sa Nieve.

(©NTB)