Alexandre Lacazette sto over dagens kamp etter å ha testet positivt på corona, og dermed fikk 23 år gamle Ødegaard kapteinsbindet for første gang.

En stor anledning for den norske midtbanestjernen – for øvrig utnevnt til Norge-kaptein for snart et år siden. Det ble likevel blytungt poengmessig for Ødegaard, som gjorde en brukbar kamp.

– Det er vanskelig å forklare hvordan vi taper dette. Vi har ballen mye, og skaper mye. Vi skulle ha scoret tre-fire mål, sa Arsenal-manager Mikel Arteta til Sky Sports etter kampen.

– Det vi kan gjøre er å spille så bra som mulig. Når vi analyserer dette i morgen, så vil vi spørre oss «hvordan i helvete tapte vi dette?» la han til.

foto
LEDER: Martin Ødegaard, med kapteinsbindet på venstre overarm, gir beskjeder til lagkameratene i Arsenal. Foto: DANIEL LEAL / AFP

Arsenal presset voldsomt i solskinnet på St. Mary’s, og Ødegaard var både tilrettelegger og avslutter på store muligheter – uten at det ga uttelling.

Forster storspilte

Ti minutter før slutt dro han seg fint fri inne i feltet, men avslutningen gikk like utenfor stolpen til venstre for Southampton-keeper Fraser Forster – som var i det umulige hjørnet sett med Arsenal-øyne.

Minuttet tidligere hadde Forster reddet fra Bukayo Saka etter en herlig stikker fra Ødegaard, og han vartet opp med glimrende redninger på avslutninger fra Smith-Rowe og Granit Xhaka også.

Før pausen var det Saka som hadde den desidert største muligheten, men Forster reddet skuddet fra syv-åtte meters hold.

foto
MÅLGIVENDE: Moi Elyounoussi var nest sist på kampens eneste mål mot Arsenal og Emile Smith-Rowe. Foto: IAN WALTON / Reuters

Kampens eneste scoring kom like før pause da Southampton-stopper Jan Bednarek fikk ballen fra Moi Elyounoussi inne i feltet og banket til. Arsenal-keeper Aaron Ramsdale fikk en hanske på skuddet, men slo ballen opp i nettaket.

Ødegaard og Arsenal hadde en glimrende mulighet til å ta grep om den ettertraktede fjerdeplassen i Premier League ettersom Tottenham tapte 0–1 hjemme mot Brighton tidligere på dagen. Med seier ville Arsenal vært bare ett poeng bak London-naboen, og i tillegg hatt én kamp til gode.

Men istedenfor gikk Artetas mannskap på sitt tredje strake tap denne måneden. Det ble 0–3 mot Crystal Palace 4. april, og 1–2 mot Brighton forrige helg.

Southampton på sin side ser nå ut til å ha sikret ny kontrakt i Premier League, og står med 39 poeng. Elyounoussi og lagkameratene var i elendig form før møtet med Arsenal og hadde bare ett poeng på siste seks kamper i tillegg til at det ble 0–6 mot Chelsea forrige helg. Moi ble for øvrig byttet ut i sluttminuttene, og er trolig med fra start igjen når Southampton møter Burnley borte førstkommende torsdag.

– Det handlet mye om å forsvare seg mot et teknisk godt lag. Jeg tror vi hadde ballen i mindre enn 30 prosent. Vi hadde en god keeper i dag, oppsummerte Southampton-manager Ralph Hasenhüttl.

PS! Sist Arsenal tapte tre kamper på rad var de tre første ligakampene denne sesongen. Nå står Artetas lag med fire tap på de fem siste kampene. Onsdag kveld spiller de borte mot Chelsea.