NRKs eksperter spekulerte nemlig i om svenskene i den store gruppen bak Harald Østberg Amundsen og Erik Valnes var mer opptatt av å kikke på hverandre i jakten på tredjeplassen – heller enn å tenke på tiden i sammendraget.

– Det er en gavepakke til Valnes, sier Fredrik Aukland på NRKs radiosending.

– Det er helt idiotisk av dem å gjøre det. Det er ikke noe poeng å bli nummer tre sånn sett, det viktige er å ikke tape for mange sekunder til Amundsen, sier Torgeir Bjørn.

Her er resultatene mandag - som også er stillingen etter tre av syv etapper i Tour de Ski:

Aukland mente at gruppen bak «gikk i rykk og napp», mens Bjørn slo fast at de ikke var flinke til å samarbeide.

– Det blir vanskelig å få til et godt samarbeid når man er så mange. Det var ikke optimalt. Vi gjorde vårt beste, sier Jens Burman til VG.

Til slutt kom gruppen med forfølgere i mål over minuttet bak vinneren.

– Jeg og William (Poromaa) hadde sagt til hverandre at vi skulle kjøre jevnt og hardt, men gruppen bak kom opp veldig raskt. Noen vil ikke dra, mens andre vil dra. Det blir veldig vanskelig, sier Burman.

Poromaa tar selvkritikk.

– Vi skal gjøre det bedre enn vi gjorde i dag. Det blir fort sånn at man ser litt på hverandre. Det er nesten bedre å gå for seg selv. Men gjør man det bra så skal man ta inn mer enn vi gjør i dag, sier svensken til VG.

Jan Thomas Jenssen var en del av gruppen bak. Han spurtet inn til tredjeplass og fikk servert bobler.

– Det er vanskelig å være kritisk til å ikke ta innpå verdens beste skøyter på 20 kilometer skøyting. Da skal du være bedre enn verdens beste da, og det er ikke så jækla enkelt. Jeg er mer glad for at vi ikke tapte noe til ham, sier Jenssen til VG.

LANGT BAK: Svenske William Poromaa (t.v.) og Jens Burman tok mye av drajobben bak i feltet, uten at ekspertene lot seg imponere. Foto: Terje Pedersen / NTB

Martin Løwstrøm Nyenget sier til VG at det blir tøft å gjøre noe med Østberg Amundsen og Valnes. Derfor forsøkte han å bidra minst mulig i gruppen bak.

– Kampen er litt med de i den gruppen jeg ligger med. Det er nok svaret på hvorfor jeg ikke bidrar mer, sier Nyenget til VG.

Konfrontert med NRK-ekspertenes utsagn, svarer han slik:

– Jeg tror det går litt på at det ikke var så mye mer krefter og fart å hente. Det var nok mange som hadde lyst til å spare mest mulig og ligge litt bak.

Asker-gutten Harald Østberg Amundsen startet fire sekunder bak landsmannen Erik Valnes, men tok raskt teten. Etter 15 kilometer sa Amundsen farvel og vant med 33 sekunder.

– Det var hardt. Deilig at avstanden ned er over minuttet, sier Amundsen.

– Ekspertene kritiserer gruppen bak for å ikke prøve nok i sammendraget?

– Ekspertene kunne prøvd å gå selv i dag, det var fryktelig tungt føre.

Det dannet seg etter hvert en stor gruppe lenger bak i feltet. Ni løpere var i praksis med i kampen om tredjeplassen. Jan Thomas Jenssen var raskest i spurten og sørget for at det ble tre nordmenn på pallen.

– Tredjeplass i Tour de ski er ikke hverdagskost, sier Jenssen til VG.

– Det er litt surt, sier Poromaa til VG om at tredjeplassen glapp.

Selv om gruppen bak kunne samarbeide, holdt Østberg Amundsen avstanden ned til den store gruppen.

– Jeg er mektig imponert over det rennet her, sa Viaplay-ekspert Niklas Dyrhaug om mandagens vinner.

– Han gikk jævlig fort der fremme, sier Poromaa til VG.

SUVEREN: Harald Østberg Amundsen var overlegen og knuste konkurrentene i Toblach. Foto: Terje Pedersen / NTB

Denne vinterens Tour de ski har vært preget av mange sykdomsforfall. Store stjerner som Johannes Høsflot Klæbo, Simen Hegstad Krüger og Iivo Niskanen kastet alle inn håndkleet før første etappe.

Før årets første skirenn ble det også klart at britiske Andrew Musgrave ikke kom til å stille til start i mandagens renn. Underveis i rennet valgte også Didrik Tønseth å bryte Tour de Ski.