– Man sitter og ser RBKs kamper og sliter med å se hva de prøver på offensivt. Hva er stilen, identiteten og tankesettet? Det har jeg til gode å se RBK vise frem i 2022, sier Jesper Mathisen (35) , fotballekspert i TV2, til VG.

Rosenborg har så langt hatt en trå sesongstart i Eliteserien. Fasiten er en åttendeplass etter at en tredjedel av sesongen er spilt. Rekdal tok over laget før sesongen.

– Jeg tror ikke så veldig mange lag gruer seg til å møte Rosenborgs offensiv. Selv om det er en del kvalitetsspillere i det laget, så fungerer det ikke sammen. Det ser fantasiløst ut. Det må være kjedelig å se på det Rosenborg-laget som supporter, sier Mathisen.

Discovery-ekspert Christian Gauseth mener trønderne er for avhengig av feil fra motstandere.

– Når de møter lag som er godt organisert ser de ut som fisk på land, sier Gauseth.

KRITISK: Jesper Mathisen er ikke imponert over det Rosenborg har vist hittil i sesongen. Foto: Frode Hansen / VG

Godt betalt

Den skuffende tabellposisjonen til tross; fersk statistikk fra Wyscout viser faktisk at Rosenborg har fått godt betalt for prestasjonene de har levert så langt.

Det såkalte «Expected goals», ofte forkortet til xG, viser kort forklart hvor mange mål et lag er forventet å score basert på antall sjanser skapt, samt sannsynlighet for scoring basert på hvor god målsjansen er.

Hittil i år har Rosenborg en xG på 12,32 - som tegner at Rosenborg statistisk sett «burde» scoret 12 mål. Fasit er at de har scoret 16 mål.

Med andre ord har de scoret flere enn hva man kan forvente basert på spill og sjanser skapt. Basert på dette er Rosenborg ett av lagene i Eliteserien som har fått best betalt.

Tilsvarende har trønderne også marginalt flere poeng enn hva som er forventet statistikk. De har så langt plukket 13 poeng, 1,3 poeng mer enn «Expected points», som ligger på 11,7.

– Det er ikke spilt så mange kamper. Ti kamper er litt lite grunnlag for å dra noen store slutninger rundt xG-statistikk. Men samtidig er det ikke sånn at Rosenborg har fått dårlig betalt. De har ikke brent masse sjanser, spilt fantastisk fotball og bare hatt utur, sier Mathisen.

Tidlig i sesongen

Søndag tapte Rosenborg 1–3 mot serieleder Lillestrøm. Etter kampen uttalte Rekdal seg om progresjonen og ambisjonene i troppen etter ti spilte kamper.

– I perioder gjør vi ganske mye bra, men vi er ikke stabile nok, sa Rekdal til VG og fortsatte:

– Vi tar en kamp av gangen og jeg tror ikke vi skal snakke om hverken tabellposisjon eller andre lag. Vi skal snakke om oss selv.

Christian Gauseth sier starten til Rosenborg «selvfølgelig ikke er god nok».

– Jeg ser ingen utvikling i spillet og det begeistrer ingen, sier Gauseth.

Han savner et mer offensivt Rosenborg som man kan kjenne igjen.

– Det er offensivt det skorter. Dette begeistrer ingen. Det er omtrent like underholdende som å sitte og se på et samlebånd på en fabrikk.

PS! Neste seriekamp er lørdag hjemme mot Kristiansund.