I over en måned har en eller flere bjørner drept et titalls sauer i Bardu-området. Denne uka intensiveres bjørnejakten med hjelp fra spesialtrente hunder.

– De er ikke vante med terrenget her, sier Hellberg og peker på bratte og frodige lier.

– Om hundene er i søk, kan bjørnen stikke seg fort vekk oppover disse bratte liene og fjellene, sier Pär Nilsen i SNO og peker oppover stupbratte Arla.

En bjørn kan komme seg fortere opp her enn folk vil klare, mener han.

– Den er utrolig smart, legger han til og forteller om bjørn som legger på svøm over lange strekk eller springer opp og ned elver for å riste av seg sporhunder. Selv med gode hunder vil det ikke bli enkelt.

Særskilt tillatelse

Seint søndag kveld ankom hundeekvipasjer med norske og svenske hunder Bardu. En etter en luftes plotthundene som er av en amerikansk støver type. De er vanligvis ikke tillatt å slippe løs på jakta i Norge og brukes kun som sporhunder her. Men til jakta i Bardu har Miljødirektoratet gitt spesial-tillatelse til å slippe dem løs dersom de er på et ferskt spor etter rovdyret. Da vil de som regel skjelle allerede ved sporkontakt til forskjell fra spisshunder, opplyser hundeførerne.

Nylig var de i gang der to bjørner kom seg innenfor et stort strømgjerde i Nord-Trøndelag, der man prøver å holde rovdyr på utsida. Ved hjelp fra blant annet disse hundene, ble en av bjørnene felt.

Godt trente

– Blaser her er ekstremt rutinert i en alder av åtte år, sier hundefører Jo Sigve Østerås.

Hvor mange bjørner som er felt med den vil han ikke ut med, men ler lett da det spørres om det kan være flere i året. Den brukes nemlig i Sverige der det i fjor ble skutt om lag 200 bjørner av en stamme estimert til omtrent 3000 dyr.

Det sier seg selv at både jegere og hunder som brukes i Sverige får svært god erfaring i både å spore og jakte rovdyret som løs hund. Det er tre plotthunder på plass i Bardu der den ene er importert fra Canada.

LEDER: Fellingsleder Pär Nilsen i Statens naturoppsyn (SNO). Foto: Ulf Antonsen
SPORHUND: Også Pluto til SNO sin fellingsleder Pär Nilsen vil kunne brukes til å søke spor etter slagbjørn. Sjøl om han ser godslig ut, er han mentalt svært sterkt bedyrer Nilsen. Foto: Ulf Antonsen