Lørdag ble det funnet nok en ihjelslått sau i Bardu. Om det blir noe jakt allerede i kveld og natt er for tidlig å si for Statens naturoppsyn sin representant i Bardu søndag kveld.

Lang reise

Selv har han med seg en labrador som han skal bruke som sporhund mens de ekvipasjene som er på tur inn, brukes til å slippes løs på spor. Da skal hundene følge sporet og skjelle om de får kontakt med en bjørn, og om så holde den i sjakk til jeger kan komme til.

– Om vi får noe ferskt å jobbe med, kan vi bruke hundene men først skal vi treffe den lokale fellingslederen. Hundene er litt slitne nå etter å ha reist langt, så det er usikkert om vi kommer i gang nå. Det må vi ta med fellingslederen.

Skulle de ikke få noen ny kontakt med bjørnen fra lokale folk, vil de likevel dra ut i marka med hundene for å søke så snart som mulig.

– Ja, sier Nilsen, da kommer vi til å dra ut og hjelpe fellingslaget og søke etter ferske spor. Da håper vi at hunden finner noe å markere på slik at vi får et mindre område å søke i, sier han.

Bjørn eller bjørner

En av hundene som kommer er vanligvis ikke tillatt å bruke i Norge men er regnet for å være svært effektive til slik jakt. Dermed har Miljødirektoratet måtte gi en særskilt tillatelse til å slippe en plotthund som er en amerikansk støver under bjørnejakta.

– Kan det dreie seg om flere bjørner som slår sau nå i Bardu?

– Ja det kan det. Vi vet ikke om det er en eller flere. Det som er naturlig er at det kan være flere bjørner i området.

Han poengterer at det er viktig å ikke skyte feil bjørn, for eksempel en binne med unger.

– De er jo fredet i Norge, sier han.

FLERE BJØRNER?: – Vi vet ikke om det er en eller flere. Det som er naturlig er at det kan være flere bjørner i området, sier Pär Nilsen, fellingsleder i SNO. Foto: Ulf Antonsen
SPORHUND: Pluto er på plass for å hjelpe til med å spore opp slagbjørn i Bard. Foto: Ulf antosnen