Studenter ved sykepleierutdanninga ved UiT har gått til klagenemnda ved universitetet etter at 30 av 170 studenter i Tromsø og Hammerfest strøk på eksamen i «Sykdomslære 2» i vår.

– Det vi kan si så langt er at hendelsesforløpet er uvanlig og uheldig, og vi har hatt en gjennomgang av våre interne rutiner for å unngå at dette skjer igjen, sier Vibeke Guddingsmo, kontorsjef ved institutt for helse- og omsorgsfag på UiT.

– I tråd med gjeldende rutiner.

Eksamensoppgavene ble i tråd med gjeldende rutiner gjennomgått av et felles eksamensråd bestående av fagansatte fra sykepleierutdanningen både i Troms og Finnmark for godkjenning.

– Dagen før eksamen ble det imidlertid sådd tvil om eksamensoppgavene var tydelig nok formulert, og det ble derfor besluttet at studentene skulle få en muntlig presisering på eksamensdagen for å sikre at de forsto spørsmålene og kunne besvare dem i tråd med sensorveiledningen, forklarer Guddingsmo.

Den samme informasjonen skal ha bli gitt rett etter at eksamen startet både i Tromsø og Hammerfest.

Får tre forsøk

Instituttleder for helse- og omsorgsfag, Nina Emaus, forteller at det ikke er uvanlig at 25–30 prosent stryker, spesielt på sykepleiereksamener innen naturvitenskapelige emner.

– Sykepleie er en ansvarsfull og viktig jobb, så vi må legge listen høyt og sikre en høy standard. Dette er en del av vår samfunnskontrakt, sier hun.

På spørsmål om den høye strykprosenten på 1.-årsstudentenes medikamenteksamen, er instituttlederen klar i talen:

– De må kunne dosere medisin riktig, og noe annet ville være livsfarlig for pasientene. Består ikke sykepleierstudentene dette emnet, har de heller ikke noe på studiet å gjøre, sier Emaus, og påpeker at studentene har tre forsøk på hver eksamen.

På denne eksamenen var den totale strykprosenten 22 prosent etter tre forsøk i Tromsø, ifølge UiT.

Viser forståelse

Dersom studentene får medhold i klagen, kan det finnes flere mulige utfall, ifølge Guddingsmo.

– Da kan vi for eksempel se på om en av oppgavene gitt til eksamen ikke tas med i vurderingsgrunnlaget. Generelt sett skal man endre minst mulig av oppgavesettet under eksamenen, og noe vi vanligvis ikke gjør, sier hun.

Både Emaus og Guddingsmo har forståelse for at slike endringer kan virke forvirrende, spesielt for de svakeste studentene.

– Hvert år uteksamineres 260 sykepleiere fra UiT, og vi har et inntak som ligger 20 prosent over dette. Sammenligner man med andre studier er ikke et frafall på 20 prosent så høyt, sier Emaus.

– Noen har fått både én og to stryk på eksamen, men tatt seg sammen for å fullføre. For andre kan det være at studiet ble mer krevende enn hva de først trodde, sier hun og påpeker igjen at sykepleie er et krevende studium.