Det skapte voldsomme reaksjoner da Lenvik kommunestyre i desember i fjor vedtok nedleggelse av Øvre Hamna barnehage på Finnsnes. Barnehagens foreldreutvalg har blant annet samlet inn over 500 underskrifter i en kampanje mot barnehagenedleggelsen.

Bør være varsom

Kontrollutvalget har møte 3. april, og der skal det avgjøres hvordan henvendelsen skal håndteres. På forhånd har K-sekretariatet gjort en vurdering av saken. I den anledning vises det til kontrollutvalgsboken som sier at kontrollutvalget i prinsippet kan behandle ethvert forhold ved kommunens virksomhet, så lenge det kan defineres som kontroll eller tilsyn, men også at dette gjelder så fremst utvalget ikke overprøver politiske prioriteringer eller den politiske hensiktsmessigheten av et vedtak.

– Sekretariatet anser at kontrollutvalget bør være varsom med å involvere seg i saker som bærer preg av "overprøving av politiske vedtak", skriver Seniorrådgiver Inger Johansen og seniorrådgiver Bjørn Halvor Wikasteen i K-sekretariatet i sin vurdering av saken.

Må vurderes

Fra K-sekretariatet påpekes det også at det sannsynligvis må igangsettes nærmere undersøkelser, eventuelt en forvaltningsrevisjon, dersom man skal vurdere tallmaterialet som foreldregruppa peker på.

Johansen og Wikasteen viser også til at saken uansett muligens skal vurderes på nytt. Dette med bakgrunn i at ordfører Geir-Inge Sivertsen i Lenvik kommune til Folkebladet har uttalt at det som en følge av underskriftsaksjonen skal vurderes om saken skal opp til ny behandling.

– Etter sekretariatets vurdering vil det være lite hensiktsmessig at kontrollutvalget skal undersøke saken paralellt.

Kan påklages

En annen grunn til at det fra K-sekretariatet advares mot å gå inn i saken, er at foreldregruppa trolig har en selvstendig klagerett på vedtaket som ble fattet. Det vises til reglene om "rettslik klageinteresse" i forvaltningsloven.

Etter vedtaket som er fattet skal Øvre Hamna barnehage legges ned til høsten.

Det er foreldregruppa ved Øvre Hamna barnehage, her representer vedIda Skøyen (t.v.), Anette M. Lorentsen og Anniken Gjendahl, som har henvendt seg til kontrollutvalget. Foto: Maria Holm Simonsen