For å hjelpe til under bjørnejakta i Bardu der nær 60 sau er tatt av rovdyret i en periode på snart fire uker, stiller nå Statens naturoppsyn med hunder på jakta.

– Vi henter inn flere svenske hunder og kommer til å bruke norske førere, sier fellingsleder Pär Nilsen i SNO.

Må ta rett bjørn

Avhengig av situasjonen kan de dermed slippe på flere hunder eller ha en utkvilt hund i bakhånd.

– Plutselig står vi der med to bjørner eller en binne med unger, da forandres situasjonen veldig fort, sier Nilsen. Han understreker at hundeekvipasjen er nødt til å ha et ferskt spor å gå etter.

– Et viktig aspekt er at vi skal ta den bjørnen som tar sauen og dersom vi plukker opp et spor der det ligger sau som er nylig tatt, vil vi ha et godt forsøk på felling av en skadevolder.

Slagbjørnen har tatt fem nye sau I snart ei uke har bjørnen ikke latt høre fra seg før man plutselig finner fem nye kadaver ved Karlstadskogen i Bardu.

Erfarne hunder

– Bjørnejakta i Sverige er stor og slike hunder har vel mye erfaring?

– Dette er vel noe av de hundene med mest erfaring på løsjakt etter bjørn. Det er skutt mye bjørn for dem. Per i dag er det vel ved siden av åtejakt den eneste måten å jakte på, sier han.

Likevel legger han til at det er et utrolig krevende terreng med enormt frodig vegetasjon og blom på halvannen meter til forskjell fra skogene i Sverige. Han håper det byr seg gode sjanser med slike løshunder for å få tatt ut slagbjørnen.

Nilsen henter inn tre ulike raser til jakta, der en er en jämthund som også brukes mye i Norge til bl.a. elgjakt, en jaktlabrador som også egner seg til sporing samt en omstridt plotthund skal være på tur til Bardu i løpet av helgen.

– Når det gjelder spisshundene, så har kommunen allerede gitt tillatelse til å bruke disse under jakta. For å bruke plotthunden, har Miljødirektoratet gitt løyve til å bruke den, forteller Pär Nilsen.

En utfordring for hundene er at de ikke er vante til mye sau i marka under jakta, men disse skal ikke ha vist interesse for dem ifølge SNO.

LEDER: Fellingsleder Pär Nilsen i SNO. Foto: Privat