Natt til onsdag ble det på nytt funnet fem nye kadaver av sau som skal være tatt av bjørn, slik at slagbjørnen nå har tatt rundt seksti sau til sammen. De siste ble funnet drept ved Karlstadskogen og tretti jegere samt lokale folk gikk manngard om natta uten resultat.

Jakt fra lufta

Nå krever stortingsrepresentant Sandra Borch (Sp) at det settes inn ekstra innsats.

– Nå må direktoratet på banen og sette inn helikopter i jakta på bjørnen. Mattilsynet er på banen og sier at det kan bli aktuelt å kreve å ta ned sau fra beitet. Det må være absolutt siste utvei, sier Borch.

Hun mener man ikke har tatt i bruk alle tiltak og at det nå er på tide å leite etter slagbjørnen fra lufta.

Kan bli stygt

Borch viser til at det er en tragedie både for dyr og bønder som holder til i området.

– Det er en stor belastning for bøndene og det går lam i skogen uten mor nå, fortsetter Borch som sitter i energi- og miljøkomiteen med ansvar for blant annet rovdyrpolitikk.

Hun viser til at det i Trøndelag ble tatt i bruk helikopter med godt resultat i jakta på rovdyret. Situasjonen hevder hun er nå alvorlig for bøndene men at det er store områder å leite i og at jakta er vanskelig.

– Jeg frykter at dette kan bli stygt om ikke bjørnen tas ut, sier Borch.

Ikke aktuelt

I praksis er det Miljødirektoratet som avgjør bruken av jakt fra lufta på rovdyr etter råd fra Statens naturoppsyn (SNO). Både hos Fylkesmannen og i SNO sentralt mener man at det ikke er aktuelt å ta i bruk helikopter nå.

– Vi fikk spørsmål om helikopter for ei tid siden, men det ble vurdert til ikke å være et egna virkemiddel. Dette vil ikke gjøre jakta mer effektivt, sier seksjonsleder Lars Bendik Austmo i SNO sentralt i Trondheim, og viser til at med mye vegetasjon er det så og si umulig.

Derimot vil de bistå det lokale fellingslaget med sin kompetanse.

– Vi vil bistå dem med en fellingsleder med lang og god erfaring og søke og få tak i gode hundeekvipasjer med løshund på bjørn. Å jakta bjørn midt på sommeren er noe av det vanskeligste man kan gjøre. For å lykkes er man avhengig av en porsjon flaks, sier Austmo.

Fellingstillatelsen

–Vi tror egentlig ikke det vil gjøre en forskjell å ta i bruk helikopter, sier rådgiver Anders Røsæg hos Fylkesmannen i Troms.

Onsdag vedtok han å forlenge skadefellingen av en bjørn fra og med torsdag 5. juli til og med 9. juli, og gir samtidig nye friske midler til det lokale jaktlaget.

HELIKOPTERJAKT: Sandra Borch krever at Miljødirektoratet kommer på banen og gir grønt lys for helikopterjakt på slagbjørnen i Bardu som har tatt rundt seksti sau i sommer. Foto: Ronald Johansen
EN AV FLERE: Bildet viser en død sau funnet 28. juni i området slagbjørnen har herjet. Foto: Statens naturoppsyn