Torsdag var det akkurat fem år siden gjenbruksbutikken første gang åpnet dørene på Finnsnes. I den anledning ble det feiret med storstilt salg, kaffe og kake. Butikken opplevde også et godt besøk av kunder på jakt etter et spesielt godt varp.

Frivillig innsats

NLM Gjenbruk er godkjent for momsfritak, noe som betyr at drifta må baseres på frivillighet og at ingen skal lønnes for å arbeide i butikken. Styreleder Vegard Svensen legger ikke skjul på at han i forbindelse med oppstarten var spent på om hvordan tilgangen på frivillige ville være. I dag — fem år senere — vet han at dugnadsinnsatsen i tilknytning til gjenbruksbutikken er høyst levende.

– Det var kun i starten at vi hadde litt utfordringer med å få nok folk til å stille på tirsdager, som er dugnadsdagene våre der vi sorterer og klargjør varer, samt ordner i utstillingene. I starten var det Evelyn Søreng og kona mi, Kjellaug, som dro lasset, men de siste årene har det vært en kjempefin oppslutning også om denne dugnadsdagen. Nå stiller alt fra åtte til 12 stykker hver tirsdag, sier Svensen.

I dag er ståa den at gjenbruksbutikken har knyttet til seg en dugnadsgjeng på 46 frivillige. Disse sørger ikke bare for alt sorteringsarbeidet på tirsdager, men er også på plass på Gjenbruksbutikkens åpningsdager — torsdag, fredag og lørdag.

I starten var butikksjef Søreng bevisst på å rekruttere frivillige til butikken, folk som kom og prøvde seg og som fort ble bitt av basillen. I dag er imidlertid ikke aktiv rekruttering lenger nødvendig.

– Folk kommer og tilbyr seg, men vi skulle kanskje gjerne hatt litt flere menn her, smiler Søreng.

En sosial arena

– Gjenbrukskonseptet vårt står på tre føtter, der det ene er å få inn mest mulig penger for å kunne hjelpe flest mulig. Det andre er den miljømessige faktoren ved gjenbruk, mens det tredje handler om den sosiale biten — det å være en arena for sosial kontakt mellom mennesker, sier Svensen.

Han viser til butikkens sofakrok, hvor kundene kan få seg kaffe og vafler, men enda viktigere også kan møte noen som har tid til å lytte.

– Det er god medisin for mange å oppleve det, understreker styrelederen.

Strømmer på med varer

I starten var det ikke bare bekymringer rundt rekrutteringa av frivillige som bekymret, men også hvor mye gjenbruksvarer som ville komme inn til butikken. Også her har det vist seg at bekymringene var unødige.

– Jeg husker at jeg og Kjellaug i starten dro hjem og fant avlagte klær i skapene våre for å henge opp i butikken, fordi vi lurte på om vi kom til å ha nok varer. Det har imidlertid blitt akkurat slik som vi tenkte — givergleden er stor, smiler Søreng.

Det eneste det kanskje kunne vært mer av er møbler, for det er det litt lite av. Samtidig poengterer hun at dette er en trend som gjelder gjenbruksbutikkene i hele landet.

– Folk selger gjerne brukte møbler på nett i stedet, men vi har faktisk også opplevd at folk som tenkte å selge på nett i stedet har kommet til oss, og det fordi de vet at alt vi får inn går til å hjelpe andre. Det er vi ubegripelig takknemlig for, understreker Svensen.

Større lokaler

Kundetilstrømminga til NLM Gjenbruk er også finfin, noe blant annet de regnskapsmessige resultatene for 2016 og 2017 dokumenterer. Begge årene oppnådde butikken en omsetning på over én million kroner.

– Hver torsdag er det som regel kø av kunder utenfor her før vi åpner, og det fordi de vet at vi da har lagt ut nye varer. Vi har opplevd opp mot 20 personer har stått i kø utenfor.

For en gjenbruksbutikk, hvor det aller meste av varer koster mellom fem og 30 kroner, er det intet annet enn imponerende å kunne vise til millionomsetninga. Svensen tror imidlertid ikke på at det er mulig å oppnå enorme økninger de kommende årene, i hvert fall ikke i de lokalene hvor butikken holder til i dag.

– Vi er litt spente på om det kan legge seg til rette med større lokaler, men det får tida vise.

Styret i gjenbruksbutikken består av Ann Elise Sørensen (f.h.), Gudmund Bendiksen, styreleder Vegard Svensen, gerd Hansen, Linda Tråsdahl og butikksjef Evelyn Søreng. Foto: Privat