Etter mange år med mørke vinduer kledd med gråpapir blir det endelig liv og røre i det såkalte «Thorn»-lokalet på Finnsnes. Foreløpig og ei stund fremover er det hovedsakelig ombygging og oppussing som skal foregå i lokalet, men 12. april blir det høytidelig åpning av en ny gjenbruksbutikk.

Butikken drives av Misjonssentralen Gjenbruk AS, som er eid av Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM).

– Historien vår startet for sju år siden da vi åpnet den første butikken i Valdres. I løpet av disse årene har vi hatt en jevn vekst, og vi har kommet opp i 25 butikker. Finnsnes blir nummer 26, forteller Sveinung Lianes som er daglig leder i Misjonssentralen Gjenbruk AS.

Tar imot gjenstander

Butikken skal romme alt fra store møbler til små pyntegjenstander.

– Og det blir tekstiler i alle varianter, CD-er, bøker, kunst, antikviteter og så videre. Det eneste vi ikke har er ferskvare, og så er vi heller ikke så interessert i disse gamle, tunge TV-ene, sier Lianes.

Fra siste halvdel av februar skal butikken være klar til å ta imot gjenstander for gjenbruk fra folk.

– Her kan folk gi oss det de ønsker å kvitte seg med, men som fremdeles er fullt brukende. Samtidig går det til et godt formål, sier Vegard Svensen som sitter i den lokale styringsgruppa.

Misjonssentralen Gjenbruk As driver nemlig gjenbruksbutikkene på ideelt grunnlag. Det vil si at alt arbeid knyttet til butikken er frivillig basert. Overskuddet fra drifta går til prosjekter NLM har gående i Afrika, Asia og Sør-Amerika.

– Nettopp på grunn av dette ideelle aspektet opplever vi at et bredt spekter av folk ønsker å støtte oss, sier Svensen.

Trenger frivillige

I dag er det over tusen frivillige som arbeider i Misjonssentralens gjenbruksbutikker, der noen gir mye av sin tid mens andre gir mindre. På grunn av det frivillige aspektet er det hovedsakelig folk som er fritatt fra ordinært arbeidsliv som jobber i butikkene — 95 prosent er over 67 år.

Håpet er at mange frivillige vil melde seg til å jobbe gratis for butikken på Finnsnes.

– I utgangspunktet satser vi på å ha butikken åpen tre dager i uken — torsdag, fredag og lørdag. Jeg tror at når vi kommer i gang, så vil vi rekruttere en del folk ettersom de er innom og kjenner på trivselsfaktoren, mener Svensen.

Man trenger verken være tilknyttet NLM eller fast kirkegjenger for å melde seg som frivillig.