Ivar B. Prestbakmo (Sp), fylkesråd for samferdsel og nestleder i KS Troms, interesseorganisasjonen til kommune i fylket, mener Helse Nord har oversett både interesseorganisasjonen og fylkestinget da de oppnevnte tidligere helseminister Ansgar Gabrielsen til styreleder ved UNN.

- Som nestleder i KS Troms reagerer jeg sterkt på Helse Nords fortsatte spill, når man nå fullstendig overser KS Troms og fylkestinget i Troms sitt forslag på ny styreleder i UNN HF Arnfinn Sundsbø, men henter Ansgar Gabrielsen utenfor landsdelen, som ingen har foreslått, sier han.

- Skinnsamarbeid

Prestbakmo mener at oppvenvelsen av Gabrielsen ikke bidrar på noe vis til å rette opp tillitskrisen Helse Nord står overfor.

- Det at man nå henter en styreleder til UNN utenfra landsdelen betyr at Helse Nords spill bare fortsetter, forklarer han.

- Kan du konkretisere hva du mener med Helse Nords spill?

- Det fremstår for oss som om de hadde laget styrekabalen før møtet med KS, fylkeskommunen og kommunen for to uker siden, hvor de lot seg presse til å vente 14 dager med å utnevne nytt styre ved UNN. At vi fikk tid til å justere våre innspill til kandidater etter at styrelederen og nestlederen ved UNN trakk seg i februar, virker for oss som en skinnmanøver og i realiteten et spill, svarer Prestbakmo.

Prestbakmo referer til et møte med Marianne Telle, styreleder i Helse Nord, direktør Lars Vorland, fylkesrådsleder Willy Ørnebakk og ordfører Kristin Røymo.

- Da var vi krystallklare på Helse Nords behov for å ta ansvar for å gjenreise tilliten ved å lytte til de innspill som ville komme, om de ventet 14 dager med å oppnevne nytt styre i UNN HF. De har lyttet svært dårlig og påtar seg nå et særdeles stort ansvar for å gjenreise tilliten. For min del, som nestleder i KS Troms, ser jeg etter hvert liten vits i at vi skal bruke særlig med tid på samarbeid med Helse Nord framover, da det åpenbart bare er et skinnsamarbeid, sier han.

Sterke reaksjoner på fylkestinget

For fylkestingets gruppeldere kom også oppnevnelsen bardust på.

- Vi har hatt et rådslag etter at det ble kjent hvem som blir ny styreleder ved sykehuset. Reaksjonene var sterke og samstemte. Vi er særdeles overrasket over at verken vi eller KS ble hørt. Dersom Helse Nord allerede hadde bestemt seg, hvorfor inviterte de da til inspill, spør fylkesrådsleder Willy Ørnebakk (Ap).

Han forteller at deres kandiat til ledervervet, Arnfinn Sundsfjord, hadde forankring i fylkeskommunen, i kommunene, ved UNN og UiT.

Sundsfjord har sittet fire år i Helse Nord-styret som universitetets representant, men mistet plassen i januar. Han var den eneste i styret som stemte mot en etablering av PCI-senter i Bodø.

- Dette handler definitivt ikke om folkene som nå er blitt valgt, men om Helse Nords system. Hvor kommer navnene fra? Vi som representerer det offentlige er vant til åpenhet og dialog, men her har man altså en ledelse som benytter seg av helt andre prosesser. Det er særdeles utfordrende, særlig med tanke på vårt budskap under møtet med Helse Nord-ledelsen var at de nå er nødt til å ta ansvar for å gjenoppbygge tilliten til omgivelsene og samfunnet. Da froventer vi at de lytter og tar våre innspill på alvor, men i stedet går de til det skrittet å nesten rent taktisk bytte ut hele styret, tordner Ørnebakk.