Det sa Høyres Beate Seljenes da Lenvik kommunestyre torsdag vedtok å gå til ekspropriasjon for å få hånd om Stig Høybakkens private molo med tilstøtende grunn i Baltsfjord på Nord-Senja.

Da dette tilbudet ikke førte fram, siden Høybakken ikke er interessert i å selge, kom saka opp som ekspropriasjonssak i Lenvik kommunestyre torsdag. I forbindelse med ekspropriasjon er kommunens pristilbud for eiendommen redusert til vel 70.000 kroner.

- Skammelig

Stig Høybakkens advokat, Oddvar V. Eriksen, kaller kommunens behandling av denne saka for skammelig.

Han viser til at det var Stig Høybakkens onkel, Aksel Bjørklund, som fikk bygget moloen på 80-tallet.

- Bjørklund gjorde en masse jobb med moloen, og kostet det meste selv. Kommunen spyttet inn noen få kroner. Å så komme  i ettertid og tilby 70.000 kroner for anlegget, er rett og slett skammelig. Særlig når kommunen selv nettopp har bygget en molo i Olderhamna på Finnsnes. De vet hva det koster, sier Oddvar V. Eriksen.

Mot én stemme

Det var et samlet kommunestyre, med unntak av frittstående representant Jasmin Agovic-Nordaas, stemte for å ekspropriere eiendommen.

- Jeg forstår at dette er en vanskelig sak, men generelt er jeg mot at kommunen eksproprierer over en lav sko. Jeg vil stemme imot, sa Agovic-Nordaas.

- Dette må til

- Vi er også generelt sett mot ekspropriasjon. Men i denne saka er det viktig å få til ei løsning for næringsutvikling og de næringsutøverne som holder til på yttersida. Det har lenge vært planlagt småbåthavn og parkering der. Det høres ut som om vi er for å ta jord fra folk, men det er vi ikke. Men vi tror at det er som må til, sa Beate Seljenes (H)

– Jeg vil uttrykke det samme som jeg gjorde i formannskapet: I utgangspunktet er det dumt å ta grunn fra andre, men for oss er det viktig at vi ivaretar hytteeierne, at vi sikrer at de ikke må betale årlig leie for å ha båtene liggende der, sa Grethe Sebulonsen (Ap).

Også Tonny Nylund (Frp) framholdt at ekspropriasjon er siste utvei.

- Men denne saka har pågått i mange år, man har forsøkt å komme fram til enighet, uten at det har skjedd. Jeg har tvilt meg fram til å gå for innstillinga, sa Nylund.

Før behandlinga tok til, stilte varaordfører Gunnleif Alfredsen (Sp) spørsmål om han var å anse som inhabil i saka, siden han bor i Baltsfjord. Ei avstemming om habiliteten endte i Alfredsens favør.

Reagerer på Sebulonsen

Stig Høybakken ønsker ikke å kommentere saka, men henviser til sin advokat.

– Jeg reagerer imidlertid på uttalelsen til Grethe Sebulonsen i kommunestyret. Faktum er at hytteeierne i dag får ligge gratis ved min molo, mens de må betale leie hvis kommunen eventuelt får overta den, sier Høybakken.

Advokat Oddvar V. Eriksen kaller kommunens pristilbud på 70.000 kroner for moloen som skammelig. Foto: Vidar Bjørkli