Formannskapet i Lenvik vedtok tirsdag enstemmig å gå inn for ekspropriasjon av grunn til etablering av Småsandneset båthavn i Baltsfjord. Dette etter at grunneier Stig Høybakken ikke har akseptert kommunens tilbud om å kjøpe deler av fritidseiendommen hans, som blant annet omfatter en molo, for kroner 150.000. Saka skal endelig avgjøres av kommunestyret 8. mars.

– Hvis kommunestyret tar innstillinga fra formannskapet til følge, ser jeg ingen annen utvei enn å få en rettslig avgjørelse på dette. Kommunen har fått beskjed om at moloen ikke er til salgs. Likevel kjører man på, og vil tvinge meg til å selge. Jeg føler meg trakassert. Nå vil jeg bringe saka inn for retten for å få en ende på dette, sier Høybakken.

Landbase for oppdrett

Lenvik kommune viser til behovet oppdrettsselskapet Norway Royal Salmon (NRS) har for å etablere en landbase i Baltsfjord som begrunnelse for å få hånd om Høybakkens private fritidseiendom. Høybakken på sin side viser til at han har tilbudt NRS utleie for en pris på 500.000 kroner i året. Fra før leier han ut båtplass til hyttefolk i området.

I saksframlegget til formannskapet skriver rådmannen at dette er et tilbud man ikke kan akseptere fordi det er langt over det som det eventuelt er rettslig grunnlag for.

– Ikke ublu pris

– Jeg synes ikke 500.000 kroner er for mye forlangt for et selskap i ei næring som tjener så mye penger. Selvfølgelig er jeg ikke interessert i å leie bort eiendommen min gratis, sier Høybakken.

Høybakkens advokat Oddvar V. Eriksen ønsker ikke å forhåndsprosedere saka i media, men viser til at kommunen har hatt tilbud fra andre grunneiere om alternative arealer til småbåthavn.

– I stedet gir de et skambud og vil ha Høybakkens eiendom gratis, sier Eriksen.

– Samfunnsinteresser

Varaordfører Gunnleif Alfredsen (Sp), som selv bor i Baltsfjord, mener det ikke finnes andre alternativer.

– Kommunen har undersøkt alternative plasseringer av båthavn på strekninga fra Stuvolla innerst i fjorden til Astria ytterst. Det har vært kjørt en prosess fra A til Å. Moloen som Aksel Bjørklund bygget, ble bygget med støtte fra kommunen. Man har forhandlet med Stig tre-fire ganger. Det er synd at det ikke er annen utvei enn å gå til ekspropriasjon, men Stig har ennå tid til å snu, sier Gunnleif Alfredsen.

Etter Alfredsens syn må samfunnets interesser veie tyngst i denne saka.

– Det står store verdier på spill for samfunnet. NRS har en oppdrettslokalitet i Baltsfjord og trenger en egen landbase i bygda. I dag må de gå i båt rundt oddene fra Botnhamn for å betjene den. Det er ikke holdbart verken av værmessige eller smittevernmessige hensyn, sier Alfredsen.

Ifølge han stiller bygda seg positive til planene om Småsandneset båthavn.

– Det er snart bare gamle folk igjen i bygda. Den yngste er 48 år og selv er jeg 63. Vi har tre på 80 år. Hvis utviklinga fortsetter og vi ikke har noe aktivitet og liv igjen er det ikke sikkert at vi har brøytet vei fram til bygda om noe år. Det vil verken gavne oss eller Stig, sier Alfredsen.

I saksframlegget mener rådmannen at en etablering av landbase på Småsandneset vil vitalisere området. Han peker på at det også vil medføre muligheter for andre næringer, som for eksempel fiskeri og fisketurisme i fjorden.

I vedtaket tirsdag har formannskapet fulgt rådmannens anbefaling om å søke fylkesmannen om forhåndstiltredelse på eiendommen. Dette for at rettslige skritt fra grunneieren ikke skal forsinke kommunen i å komme i gang med tiltaket.