Den kjente humoristen, journalisten og TV-profilen ble 76 år gammel. «Takk for alt du var for oss», står det på bårekransen fra sønnen Per-Carsten Skoglund.

Det var prest Børje Kajander som forrettet begravelsen.

Det er prest Børje Kajander som forrettet begravelsen.

SMILTE: Selv om helsen var sviktende, var det sedvanlige humøret der da VG møtte Tore Skoglund i fjor. Foto: Espen Rasmussen / VG

Sykdom

Etter lang tids sykdom sovnet Tore Skoglund stille inn fredag 19. januar.

Hans ektefelle gjennom over 50 år, Helfrid, var ved hans side i hans siste øyeblikk.

Kona besøkte Tore Skoglund på Distriktsmedisinsk Senter på Finnsnes stort sett hver dag mens han var syk og ikke kunne bo hjemme.

Skoglund ble født i 1947 i Finnfjordbotn i tidligere Lenvik kommune i en gammel tyskerbrakke, som ble brukt til fødestue den gang, fortalte Kajander.

TIL MINNE: I dag minnes Tore Skoglund i Finnsnes kirke. Foto: Trond Sandnes, Folkebladet

Tilhørighet

– Tore vokste opp uten å kjenne sin far, og dette savnet bar han med seg hele livet. Miljøet som han vokste opp i var ikke alltid like fornuftig og forståelsesfull ovenfor en liten gutt som savnet en far, forteller presten.

Først i godt voksen – etter farens død – fant Skoglund ut hvem han var. Han brukte store deler av livet på å søke etter ham.

Skoglund slet i flere år med hjertesykdom. Noe han har vært åpen om i flere intervjuer.

I et Folkebladet-intervju i desember fjor fortalte han at 2023 har vært et år preget av sykdom og sykehusinnleggelser.

Humor

NRK-profilen er mest kjent for humorprogrammet «Du skal høre mye», som ble spilt inn på puben Rorbua i Tromsø. Og for hans lange samarbeid med humoristen Arthur Arntzen.

Gjennom 16 år og 250 episoder benket opp mot 700.000 nordmenn seg foran TV-programmet der Skoglund viste fram nordnorsk humor og nordnorske humorister.

BÅRE: Tore Skoglunds båre føres ut fra Finnsnes kirke og i bårebilen. Foto: Trond Sandnes

– Har stilnet

– Latteren, som alltid preget Tore Skoglunds liv, har stilnet, skriver hans nære venn gjennom mange tiår og tidligere redaktør Jonny Hansen i et minneord.

– Folk kjente han Tore Skoglund – selv om han var rikskjendis – selv om han var en ener på sitt område, så var han ikke stor på det – han var og forble «en de mange, sier Kajander.

I 2018 fikk Tore Skoglund utdelt Kongens fortjenstmedalje for hans lange fartstid i humorens tjeneste.

Galgenhumoren

Selv trakk Skoglund fram den mørke galgenhumoren, som har hjulpet ham gjennom vanskelige stunder.

Kirkeorganist Ivar Jarle Eliassen spiller under seremonien. Det var han som i sin tid skrev nominasjonsbrevet som førte til at Skoglund fikk Kongens fortjenstmedalje.

– Humoren betydde mye for han, og for noen år siden skrev han: «Humoren ble en viktig del av mitt liv. Jeg tok den på ramme alvor. Uten humoren, særlig galgenhumoren, så har jeg for lengst vært et avsluttet kapittel», sa presten.

Tore Skoglund satte Nord-Norge på humorkartet med programmet «Du skal høre mye» som var spilt inn på Rorbua i Tromsø. Foto: Terje Mortensen / VG

Sønnens død

Begravelsen holdes ti år etter at Skoglund selv fulgte sin egen sønn til hans siste hvilested fra Elverhøy kirke i Tromsø.

Sønnen, tidligere journalist og redaktør Jørn-Christian Skoglund (41), døde av kreft. Det å følge sitt eget barn til graven, ble Tore Skoglunds store sorg i livet.

– Sorgen slapp vel aldri taket, sier Kajander i minneordet

Han siterte Skoglunds tanker fra hans og konas egen bok om sønnen.

– «Etter JC sin begravelse sendte jeg mange bebreidende tanker til Vår Herre: Hvorfor? Hva er meningen? Jeg har bevart min barnetro, men i disse dagene ble den satt på en kolossal prøve».

SANG: Svein Arild Berntsen sang og spilte munnspill i Skoglunds begravelse. Foto: Steinulf Henriksen

Tore Skoglund etterlater kona Helfrid, sin gjenlevende sønn Per-Carsten, to svigerdøtre og fem barnebarn og to bonusbarnebarn.

Etter seremonien i Finnsnes kirke begraves Tore Skoglund i Reindalen kirkegård i gamle Tranøy kommune på Senja.

– Varm og tydelig

NRK-kollega Anne Mari Svendsen beskrev Skoglund som en varm og tydelig person, en fin journalist og en programleder i stjerneklasse.

– Han fikk de medvirkende til å skinne — han sto ikke i veien for dem. Han Tore var en ekte menneskevenn, sa Svendsen under seremonien.

– Da vi var ute og reiste sammen med Tore så måtte vi ha god tid. For alle vi traff på vår ferd ville hilse på han, og vi fikk se med egne øyne at de fikk dagen sin forgyllet i møte med sitt idol. Vi har ikke hatt en slik stjerne som Tore i NRK i Troms — hverken før eller siden. Han gledet så uendelig mange og gjorde Nord-Norge større og finere.

TUNGT ÅR: 2023 ble i prestens minnetale beskrevet som et tungt år for Tore Skoglund. Han tilbrakte den siste delen av livet innlagt på Distriktsmedisinsk Senter. Foto: Espen Rasmussen / VG

Nabogutten

Også Geir Håvard Hanssen hedret Skoglund for hva han har betydd for mange i hele landet, men også hvordan det var å vokse opp som nabogutten til den folkekjære humormannen.

– Han Tore hadde så mye spennende på gang mens vi var unger, og tok på mange måter med seg verden til Skoglund og Sollia. Han var journalist i Nordlys, han ble programleder på TV, og en gang kom han hjem med en diger Citroën limousin. Den elsket vi å kjøre rundt i, sa Hanssen.

KOLLEGA. Leif Erik Forberg var kollega av Tore Skoglund i NRK. Foto: Trond Sandnes

Siste hilsen

Leif Erik Forberg holdt en siste hilsen fra Skoglunds makker og pianist  «Du skal høre Mye», Trond Myhre. Gjennom minneordet fortalte Myhre om at de to brukte å møtes for å spise kjøttkaker på Saga hotell i Tromsø.

– Vi har vært hverandres krykke i gjennom et historisk langt og vellykket kunstnerisk samarbeid — et slags humorens svar på knoll og tott. La oss håpe at himmelen er et godt sted å lage sending fra, og at latteren smitter også der. Jeg ønsker deg alt godt, og håper du står klar og godt forberedt med varme kjøttkaker når vi ses igjen.

Selv skulle Forberg minne sin tidligere kollega med kaffe og wienerbrød etter seremonien.

– God seilas, Skoglund. Vi møtes, sa Forberg under sitt minneord.

Skoglund ble stedt til hvile på Rendalen kirkegård.

TALE: Nabo Geir Håvard Hanssen fra Solli holdt tale i Tore Skoglunds begravelse i Finnsnes kirke. Foto: Trond Sandnes