Forsvarssjef Eirik Kristoffersen har gitt regjeringen sitt fagmilitære råd. Sammenholdt med rapporten fra forsvarskommisjonen til Knut Storberget, og Harald Sundes rapport om samfunnssikkerhet, så har vi fått på bordet en sterk og klar analyse av status for Forsvaret i dag, og hva som må til for å demme opp for de svært alvorlige sikkerhetspolitiske utfordringer vi står overfor!

Krigen i Ukraina har vist oss at vår nabo i øst under ledelse av despoten Putin ikke skyr noen midler for å oppnå sine suspekte mål. Ingen blir spart i denne brutale krigen. Sykehus, skoler og boligblogger blir bombet. Kvinner, barn og eldre blir såret og drept, og millioner av mennesker er drevet på flukt. Undersøkelser viser at der russerne har trukket seg ut finner man ukrainere som er torturert, voldtatt, bakbundet og skutt.

Det fagmilitære rådet kommer i en svært alvorlig tid for Europa

Vi ser helt klart at Vladimir Putin bruker massiv militær makt for å okkupere et land og underkue et folk. Vi, det demokratiske Europa, har ikke et annet valg enn å styrke forsvarsevnen, både i eget land og gjennom samarbeidet med de allierte i Nato. Vi har sett hva Putin er i stand til.

Forsvarskommisjonen og FMR varsler et klart og tydelig vendepunkt i nedbygginga av Forsvaret! Da tidligere forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen presenterte sitt siste fagmilitære råd for tre år siden for Solberg-regjeringen, la han fram fire alternativer, fra A til D.

Alternativ A gikk ut på at regjeringen bevilget tilstrekkelig midler til å styrke Forsvaret. Alternativ D absolutt ingen styrking. Vi husker alle at regjeringen Solberg foreslo for Stortinget alternativ D, det dårligste og ikke minst viktige for regjeringen, det billigste. Dette klarte stasminister Solberg å få regjeringen og Arbeiderpartiet til å stemme for, og dermed skape flertall under voteringen.

Tor Nymo Foto: Marius Karlsen
Odd-Arthur Larsen Foto: Gjermund Nilssen

Det tror vi ikke vil skje igjen. Det fagmilitære rådet kommer i en svært alvorlig tid for Europa. Norges sikkerhetssituasjon har endret seg betydelig de siste årene. Da blir manglene og svakhetene i dagens forsvar enda tydeligere. Forsvarssjefen ønsker derfor å styrke Forsvarets utholdenhet og evne til å håndtere krevende situasjoner. Det betyr at vi må bruke mye mer på forsvar av landet enn tidligere.

Regjeringen har slått fast at Norge skal oppfylle vår forpliktelse til NATOs to-prosentmål innen 2026. Forsvarskommisjonen og rapporten om samfunnssikkerhet, sammen med Forsvarssjefens fagmilitære råd, synliggjør hvilke enorme summer som må til å løfte Forsvaret opp på det nivå som nå kreves.

Norge må ta konsekvensen av at Nordområdene blir stadig viktigere. Vi må betale mer i forsikringspremie for å sikre fred og uavhengighet. Av hensyn til alvoret i den sikkerhetspolitiske situasjonen må regjeringen og Stortinget foreta prioriteringer som vi ikke tidligere har sett i Norge i fredstid. Det vil koste. Og det må koste. Vi har ikke noe valg!

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her