– Det er en dramatisk økning i antall rusrelaterte saker i idretten, særlig knyttet til kokain, forteller daglig leder Anders Solheim til VG.

Det til tross for at kokain er et sentralstimulerende middel som kan være livsfarlig:

«I større doser kan amfetamin og tilsvarende stoffer føre til økt blodtrykk, økt kroppstemperatur, økt risiko for uregelmessig hjerteaksjon, hjerneslag og plutselig død i forbindelse med utmattende fysisk aktivitet.» opplyser Antidoping Norge.

TATT FOR KOKAINBRUK: OL-håpet Kristian Storsul Borgen (20) testet positivt under konkurransen Bulgaria Open. Foto: Norges Kampsportforbund

OL-drømmen er trolig knust for en av Norges beste kampsportutøvere. 20 år gamle Storsul Borgen fortalte torsdag at han inntok kokain på fest, etter å ha testet positivt under Bulgaria Open. Nå venter han på dommen fra International Testing Agency (ITA).

– Utenomsportslig har jeg hatt et tøft år. Jeg har tatt noen dumme valg og utforsket grensene litt for mye. Dette har ført til at jeg har inntatt stoffet jeg har testet positivt på i fest-sammenheng, opplyser Borgen selv.

Samtidig fortviler forbundet.

– Kristian er en av våre aller beste utøvere. Han er et kjempehåp og en som vi har lagt ned mye ressurser, tillit og satsing på for å prøve å få ham kvalifisert til OL i 2024 og OL i 2028. Det gjør at skuffelsen blir enda større, sier generalsekretær Kim Eilertsen i Norges Kampsportforbund til VG.

«SKREMMENDE»: Slik omtaler generalsekretær Kim Eilertsen i kampsportforbundet kokainbruk blant unge i Norge. Foto: Helge Mikalsen, VG

– Hvis du blir testet i konkurranse og har kokain i kroppen, har du et problem. Det har du uansett hvis du tar kokain, men for en utøver er sanksjonen på opp til fire års utestengelse, opplyser daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge.

Solheim beskriver økningen av kokainsaker som inkluderer utøvere på både bredde- og toppnivå som svært bekymringsfullt.

Han opplyser at de behandlet 13 saker knyttet til positive kokainprøver i 2021 og 2022, flesteparten av dem i fjor.

– Fra 2003 til 2020 hadde vi 10 saker totalt. Så her er det en ny trend. Er det tilfeldig eller ikke? Vi synes at dette er såpass spesielt at vi velger å rope varsku.

– Hva gjør dere for å stanse denne utviklingen?

– Vi har orientert særforbund, Norges idrettsforbund og holdt foredrag i Idretts-Norge. Vi bruker mediekanaler for å informere om dette. Vi gjør oppmerksom på at dette er et problem og en utfordring man må være årvåkne for. Man må informere utøvere om at kokain er forbudt.

Kampsportforbundet advarte mot kokainbruk på deres hjemmeside så sent som i desember. Likevel brukte en av deres aller beste utøvere stoffet. Generalsekretæren mener økningen i kokainsaker er urovekkende.

– Det er skremmende å se utviklingen. Kristian sier at dette er noe han har kommet i befatning med i sosial sammenheng med jevnaldrende på fest. Det er betenkelig at det er så lett tilgjengelig og bruken er så utbredt.

– Hva gjør dere for å stoppe denne trenden nå?

– Det er det forebyggende arbeidet som er viktig. Det har vi i kampsportforbundet, men til syvende og sist er vi avhengig av at hver enkelt person har rette grunnverdier, er sterke og klarer å stå imot.