På onsdagens 15 kilometer klassisk var Halfvarsson beste svenske på 34. plass. Han var over to minutter bak vinner Iivo Niskanen, og slått av åtte av ti nordmenn til start.

– Det er for dårlig, sier Halfvarsson til Aftonbladet om egen innsats.

Han mener han burde gått minst ett minutt raskere. Veteranen er heller ikke imponert over lagkameratene.

– Det er lenge siden det var så tungt for svensk herrelangrenn, sier Halfvarsson.

– Jeg gjør et dårlig løp, enda er jeg beste svenske. Det er ikke bra.

LANGT BAK: Calle Halfvarsson på vei mot 34. plass – som beste svenske. Foto: Terje Pedersen / NTB

Oskar Svensson ble nummer 45 og Gustav Eriksson nummer 67 på 15-kilometeren. Eric Rosjö, som valgte å stake løpet, endte som nummer 76, Viktor Brännmark ble nummer 78, plassen foran Gustaf Berglund. 103 fullførte rennet.

– Jeg er j*vlig skuffet. Jeg hadde håpet på mer, sier Brännmark til SVT.

Stemningen i den svenske herretroppen er langt fra god. Flere av Halfvarsson og Berglund har kritisert uttaks-prosessen til OL i svenske medier.

Også Emil Iversen skuffet i Lenzerheide:

Pål Golberg, tredjemann på 15-kilometeren og annenmann i Tour-sammendraget bak Johannes Høsflot Klæbo, synes naboenes utvikling er trist.

– Det er kjipt at de gjør det så dårlig. Calle er et av de største talentene jeg har sett i løpet av mine år i verdenscupen. Han besitter kunnskap som han forhåpentligvis kan formidle til dem som kommer opp og frem, sier Golberg til VG.

Han mener Sverige ikke har klart å takle generasjonsskiftet etter løpere som Marcus Hellner, Johan Olsson og Daniel Rickardsson.

– De bar svensk herrelangrenn tungt, så ble alle bort. Det er ikke gjort i en håndvending å bygge et nytt lag, sier Golberg.

Sveriges antatt sterkeste herreløpere, Jens Burman og William Poromaa (Frida Karlssons kjæreste), deltar ikke i touren. Men begge har slitt denne sesongen, og fremstår heller ikke som medaljekandidater til OL.

Etter to av seks Tour de Ski-etapper er Halfvarsson beste svenske på en 26. plass.

Utviklingen til de svenskene herrene står i sterk kontrast til hva Frida Karlsson, Maja Dahlqvist, Jonna Sundling, Ebba Andersson og Linn Svahn blant annet er i stand til på kvinnesiden.