Manchester United skal spille FA-cupfinale for første gang siden de tapte 0–1 for Chelsea i 2018.

Manchester-klubben har vunnet turneringen 12 ganger – nest mest etter spesialistene Arsenal (14).

Casemiro under straffekonkurransen da han sender Brightons Robert Sanchez feil vei. Manchester United skal spille finale mot Manchester City. Foto: GLYN KIRK / AFP

Det blir dermed et Manchester-derby i finalen etter at byrival Manchester City vant 3–0 mot Sheffield United lørdag.

Det var Brighton som yppet seg først i kampen der begge lags keepere sto frem.

Alexis Mac Allister var den første til å teste keeperne – med et frispark fra 20 meter, men en god redning av en David de Gea midt i solsteken reddet ypperlig.

Uniteds første store målsjanse var da Bruno Fernandes prøvde seg fra 18 meter, men Brighton-keeper Sanchez reddet godt.

Etter en god periode var det en svært oppstykket førsteomgang.

Både Solly March, Fernandes og Marcus Rashford lå nede med hver sin smell.

Det skulle endelig smelle igjen – fotballmessig. Kaoru Mitoma brukte sin lynhurtige fart og skapte ubalanse i United-forsvaret før ballen havnet i beina på Julio Enciso, som avsluttet like utenfor mål.

Før dommeren blåste til pause var det gode muligheter for rødtrøyene da det var rusk i forsvarsspillet til Brighton, men hverken Martial, Fernandes eller Eriksen tok vare på sjansene sine.

Brighton fortsatte trykket i annenomgangen.

Ceniso smalt til på halvvolley fra kloss hold, men de Gea hadde ristet av seg den grusomme prestasjonen fra midtuken og holdt United i kampen etter nok en feberredning.

– Det er 0–0, men det kunne like gjerne stått 2–2, sa Viaplay-ekspert Nils Johan Semb halvveis ut i annenomgang– under en periode United hadde vært farligst frempå.

Målløst var det også etter 90 minutter. Dermed ekstraomganger.

Deniz Undav fikk en gigamulighet for Brighton bare minutter ut i ekstraomgangene, men kveldens tyngste touch med en fotball hindret en enorm mulighet.

Den sjansen var knapt ingenting kontra skuddet fra Rashford på motsatt banehalvdel. Robert Sanchez vartet nemlig opp med en mulig matchvinner-redning da han måtte ut i full strekk.

Så var det kaos i Uniteds 16-meter da Mitoma virket ustoppelig og passerte flere mann, men han skøyt aldri – noe som er gunstig fem-seks meter fra mål.

0–0 etter 120 minutter betød straffekonkurranse.