Svenske Linn Svahn vant åpningsetappen av Tour de Ski – hennes første seier på nesten tre år – foran lagvenninne Jonna Sundling og Kristine Stavås Skistad.

I første kvartfinale av sprinten i Toblach gikk Sundling og Skistad videre, mens regjerende Tour de Ski-vinner Frida Karlsson røk ut. I etterkant undersøkte Sverige muligheten for å legge inn protest etter en «race incident» mellom Karlsson og Sundling.

– Det har jeg ikke fått med meg, så det skjønner jeg ikke helt hva var. Hun holdt veldig på med stavene sine, jeg vet ikke hvem som gjorde hva, sier Skistad med en syrlig tone til VG.

– Vet du hvilken situasjon de tenker på?

– Nei, jeg aner ikke. Jeg har ikke peiling.

– Hva tenker du om at de undersøker en sånn mulighet for protest?

– De tar vel mulighetene de kan få. Jeg kan ikke skjønne om jeg gjorde noe veldig fælt i kvartfinalen, svarer Skistad.

Det er en klar forskjell på å nå kvartfinale og semifinale for å få med seg sekunder i Tour-sammendraget:

  • Linn Svahn leder nå Tour de Ski med 31 sekunder til Jessie Diggins. Amerikaneren ble nummer syv, den beste plasseringen i semifinalen. Mens Karlsson er nå 56 sekunder bak Svahn.

  • Andre sterke sammenlagtnavn som Ebba Andersson og Heidi Weng røk ut i prologen, og er begge drøyt 1.10 minutt bak Svahn.

Det er en desperat handling for å få flest mulig sekunder med seg videre i touren for Frida sin del. Men det var jo ingenting. Det skjedde ingenting, så da røk hun i kvarten. Sånn er det, sier Norges trener Stig Rune Kveen til VG.

Frida Karlsson sier til Expressen at hun ikke har kontroll på hvilken situasjon det var snakk om, men at hun fikk beskjed om å vente etter kvartfinalen.

– Vi ville sjekke opp en situasjon og sjekket med juryen, men det var ingenting, sier Stefan Thomson, svensk trener.

– Var dere nær å legge inn protest?

– Njæ. Jeg ville sjekke. Men det var ingenting. Ingen fare, svarer Thomson.

Skistad var frustrert etter tredjeplass.

– Jeg surrer det til for meg selv, det blir mye rot. Jeg er ikke helt fornøyd, sier Skistad til VG.

Det er bare å takke seg selv for det, fortsetter hun.

Mer lykkelig var Linn Svahn, som nå er tilbake på toppen etter å ha slitt med en skulderskade siden 2021.

– Det er skjønt. Det er derfor man holder på med ski, sier Svahn.

Mathilde Myhrvold røk ut i semifinale, mens Lotta Udnes Weng og Anne Kjersti Kalvå takket for seg i kvartfinalene. Heidi Weng, Kristin Fosnæs, Astrid Øyre Slind, Silje Theodorsen og Margrethe Bergane kom ikke videre fra prolog.

På herresiden ble det dobbelt fransk med Lucas Chanavat og Jules Chappaz, mens amerikaneren Ben Ogden tok tredjeplassen. Erik Valnes ble nummer fire og Harald Østberg Amundsen nummer seks etter at staven brakk i finalen.

– I finalen prøver jeg å krige, men i dag var nivået på de utenlandske veldig høyt, sier Østberg Amundsen til VG.

Øvrige norske: 8) Mats William Jenssen, 10) Håvard Solås Taugbøl, 12) Ansgar Evensen, 23) Jan Thomas Jenssen, 24) Pål Golberg. Didrik Tønseth og Martin Løwstrøm Nyenget røk i prologen.

– Det er skuffende å ikke ha noen på pallen. Selv uten Johannes Høsflot Klæbo, sier Viaplay-ekspert Niklas Dyrhaug.