Solen skinner på spillerlokalet til Norway Chess. Én etter én stiger sjakkstjernene ut av bilene sine. Først to minutter på fem kommer Magnus Carlsen gående.

Sist av alle. Det er som vanlig for sjakkgeniet.

Men det er uvanlige tider for Magnus Carlsen. Eksperter og forståsegpåere snakker om en mester som må finne seg selv.

På spørsmålet om hva som er det neste målet, er svaret hans enkelt: Han har ingen.

Så hva nå?

En ny epoke

Én sjakkeksperts glipp var talende denne uken:

– For en start av verdensmesteren. Vel ... ikke verdensmesteren, men den tidligere verdensmesteren, sa engelske Jovanka Houska.

Så lenge har Magnus Carlsen regjert, så suveren er han fortsatt, at slike forsnakkelser kan tilgis.

Men Magnus Carlsen har sagt fra seg VM-tittelen.

Det endrer ikke faktumet alle sjakkeksperter enes om: 32-åringen fra Lommedalen er én av de beste spillerne verden har sett.

Likevel fører det til nye spørsmål. Han har bevist alt, vunnet alt, så hva skal Magnus Carlsen utrette nå? Hvordan skal han på ny forbløffe sine fans?

– Vi har nådd et punkt der Magnus prøver å finne seg selv, sier Maurice Ashley, en amerikansk stormester og TV-profil som har fulgt nordmannens karriere.

Varierende motivasjon

La det være klinkende klart: Carlsen opplever ingen resultatkrise.

I Norway Chess har han hatt en brukbar start. Nylig vant han en lyn- og hurtigsjakkturnering i Polen på spektakulært vis. Sånn sett er mye som før. Men mellom linjene er noe i endring.

I podkasten «Sjakksnakk» fortalte han nylig om at motivasjonen går opp og ned. Han innrømmet at han ikke vil ta alle turneringer så alvorlig lenger.

– Man kan sikkert se på holdningen vår at vi kanskje tar det litt mer avslappet, sa trener Peter Heine Nielsen til Aftenposten denne uken.

– Nå sitter jeg her klokken 12 og snakker med en journalist, og han skal spille om fire timer. Det er ikke sikkert jeg hadde gjort for fem år siden, la han til.

– Magnus Carlsen var bedre i 2013, sa konkurrenten Wesley So til TV 2 denne uken. Carlsens ti år som verdensmester tok nylig slutt. Foto: Erlend Aas, NTB

Prøver å ha det gøy

Carlsen virker avslappet og rolig når han går opp trappen fra spillerommet. Autografjegerne står og venter.

– Med tanke på forberedelser og det som skjer mellom turneringene. Er det stor forskjell fra tidligere år?

– Ikke veldig stor forskjell, sier Carlsen til Aftenposten.

Wesley So uttalte at du var bedre i 2013 enn nå. Hva mener du?

– På mange måter var jeg nok det. Men da var jeg jo også ung, smiler 32-åringen.

– Nå som du har sagt fra deg VM-tittelen, er Norway Chess ekstra viktig?

– Viktig og viktig. Jeg håper hvert fall å gjøre det bra. Vi får se.

– Du har vunnet alt og er én av tidenes beste spillere. Har du satt deg et mål for de neste årene?

– Nei. Jeg prøver bare å ha det gøy, egentlig.

– En sint bjørn

Og kanskje det ikke trenger å være en ulempe. Kanskje en tilfreds og avslappet Carlsen fortsatt vil være en suveren Carlsen fremover.

– Jeg tror han vil spille mer hurtig- og lynsjakk og på en måte velge ut turneringene han nyter, sier David Howell, en engelsk stormester og venn av Carlsen.

Trivsel er tilsynelatende nøkkelordet. Men parallelt vil nok fans og journalister pønske ut sine egne visjoner for Carlsen. Om nye bragder og umulige drømmer.

Som Howell uttrykker det: – Man har den Magnus jeg vil se og den Magnus han vil være.

Og både han og Maurice Ashley drømmer om et usannsynlig comeback: At Carlsen én dag returnerer til VM i langsjakk og tar rotta på den yngre generasjonen. Men inntil videre har Carlsen helt kaldt vann på det bålet.

– Helt til han får seg en «på tygga» og blir forbannet, vil han ikke være like motivert som før, analyserer Maurice Ashley.

En del av ham håper på en Carlsen-fiasko i Norway Chess. En Magnus Carlsen i krise er det beste sjakkverdenen kan få, mener Ashley.

– Vi trenger at han blir til den sinte bjørnen han kan være. Det kunne motivert ham til å jobbe veldig hardt.

Lidenskapen

Carlsen, tradisjonelt kjent for sin enorme vinnervilje, var rett og slett redd for å tape torsdag.

Allerede etter et kvarter hadde partiet mot Hikaru Nakamura endt i remis. Riktignok vant Carlsen armageddon-partiet (en slags lynsjakkvariant) som fulgte. Han fikk hvert fall en slags ekstra fridag, sa Carlsen til TV 2.

Så gikk han opp trappene og inn i chess.coms sjakkstudio. Der analyserte han konkurrentenes partier. Et interessant mønster der, en spennende åpning der.

Slik satt han i 20 minutter.

Og for alle dem som fulgte etter ham opp trappene, for å lytte, var én ting åpenbar: Magnus Carlsen elsker fortsatt sjakk.