Sportsdirektør Victor Orta (44) er ferdig i klubben, mens manager Javi Gracia (52) etter sigende skal være nestemann ut dørene.

Rutinerte Sam Allardyce skal være mannen som skal ta over roret i klubben de fire gjenstående kampene av sesongen. Og det kan ende med en solid månedslønn:

«Allardyce vil tjene mer enn tre millioner pund (ca. 40 millioner kroner) dersom han holder Leeds oppe. Den tidligere England-sjefen vil presenteres på Thorpe Arch treningsanlegg onsdag morgen», skriver The Times.

Daily Mail melder det samme.

Sparkes Gracia blir han den fjortende manageren i Premier League som får fyken denne sesongen.

Det er bare ti uker siden Gracia tok over som Leeds-manager etter Jesse Marsch, men siden da har det gått tungt med tre seirer, to uavgjorte og seks tap. På de siste fem kampene står Leeds med ett poeng, fire tap og 5–18 i målforskjell.

Akkurat nå er det bare målforskjellen som holder laget over streken.

17. PLASS: Slik ser Premier League-tabellen når Leeds har fire kamper igjen. Det samme har de andre lagene i nedrykksstriden. Foto: Foto: Skjermdump/vglive.no

Det er få som har en like innholdsrik CV som «Big Sam». 68-åringen har ledet hele 13 klubber siden han var spillende manager for den irske klubben Limerick.

– Det handler om å få inn en type manager som har to ting: Rutine, og veldig lite personlig prestisje å tape. De kriteriene fyller «Big Sam», sier Viaplay-ekspert Lars Tjærnås til VG.

Allardyce har reddet klubber i lignende situasjoner flere ganger tidligere, men opplevde sitt første Premier League-nedrykk med West Bromwich i 2021. Siden da har han vært uten managerjobb.

– Han må velge ut to-tre ting på treningsfeltet og banen som kan betale seg, sier Tjærnås.

BIG SAM: Sam Allardyce, med kallenavnet «Big Sam» har reddet klubber fra nedrykk før. Foto: Lynne Cameron / Pa Photos / NTB

16 år borte

Eirik Bakke spilte for Leeds fra 1999 til 2006, og var med da klubben rykket ned i mai 2004.

– Det er katastrofe hvis de rykker ned – konsekvensene er enorme, slår Bakke fast.

Han beskriver stemningen i klubben og blant supporterne som «veldig nervøs». De vet hvor galt det kan gå.

City neste

Etter forrige nedrykk skulle det ta 16 sesonger på nivå to og tre før laget kom seg opp til Premier League igjen. Første sesong endte med en sterk 9. plass, men i 2022 ble plassen reddet i siste runde.

Nå gjenstår fire kamper. Leeds har et tøft program: Manchester City borte til helgen, deretter Newcastle (h), West Ham (b) og Tottenham (h) i siste runde.

– Jeg tror seks poeng kan holde. De taper nok mot Manchester City, så de tre siste kampene blir cupfinaler, mener Bakke.

SPILTE I LEEDS: Eirik Bakke viser frem en av draktene fra tiden i Leeds under et intervju med VG i 2022. Foto: Bjørn S. Delebekk

Han kombinerer jobben som Viaplay-ekspert med diverse oppdrag for Leeds og har blant annet vært loungevert på Elland Road.

Sto med bortefansen

45-åringen har også vært tett på supporterne, og var i bortesvingen da Leeds tapte 1–2 mot Fulham nylig.

– Det var veldig spesielt. Det ble en del oppmerksomhet, men de setter veldig pris på at tidligere spillere velger å stå blant dem istedenfor på VIP-tribunen. Det er en gjeng som har opplevd mange nedturer, og noen oppturer, sier Bakke.