Tenåringene fra Stabæk sperret øynene opp. Inn i garderoben kom plutselig en mørkhåret, kraftig mann. Alle visste hvem det var: Christian Chivu, Champions League-vinneren fra 2010, nå ungdomstrener i Inter. Men hva ville han?

De fulgte Chivu med blikket idet han gikk rett bort til én av de norske guttene.

– Gratulerer med en flott kamp. Du kommer til å bli en veldig god fotballspiller, sa Chivu.

Gutten takket høflig. Navnet hans var Antonio Nusa. Fire år senere er profetien i ferd med å bli sann.

Dette er historien om den beryktede gutten, hans helt spesielle personlighet, Haaland-likheten – og hvorfor han spås å bli Norges nye stjerne.

Ryktet spredte seg

Hvert år arrangeres det en nyttårscup på Langhus to mil utenfor Oslo. For 7–8 år siden kom flere nysgjerrige tilskuere for å se på én gutt.

Ballen satt som limt til føttene. Han var blendende kvikk. Ryktene begynte å svirre om lille Antonio Nusa.

I nabolaget ble han ofte observert alene med en ball under armen. Han satte opp kjegler på den lokale kunstgressbanen. Der kunne han terpe på fintene sine i timevis.

På 2005-laget til Langhus IL strevde trenerne med å utfordre ham. På noen økter fikk han kun spille på én-touch med venstrefoten. Likevel herjet han. Fotball var for lett. Så utrolig god var Nusa.

Han ble flyttet opp til 2003-laget. Også der var han god, mot eldre, høyere og sterkere spillere.

– Vi hadde jo ikke referanserammene for dette, forklarer Langhus-trener Dag Inge Kjølstad.

De undret: Hvor bra er egentlig denne gutten? Kan han til og med bli god nok for Eliteserien?

Men dette var snakk om noe helt annet. Og snart skulle Nusa vise det – i turbofart.

Fotballmiljøet på Langhus skjønte at Antonio Nusa var noe utenom det vanlige. Her er han sammen med barndomsvenn og lagkamerat Sutthichai Korjongdee. Foto: Langhus IL

Som Haaland

For gutten med norsk mor og nigeriansk far meldte overgang til Stabæk. Som 15-åring, da han fortsatt gikk på ungdomsskolen, fikk han trene med Stabæks A-lag.

Der fikk han etablerte eliteseriespillere til å måpe.

– Vi kunne ikke tro at han var 15 år, forteller daværende Stabæk-spiller Yaw Ihle Amankwah, som nå er TV 2 ekspert.

– Det er ikke ofte det kommer en 15-åring på trening, og hvert fall ikke en som finter folk og spiller med den selvtilliten. Du måtte både være blind og fotballblind for ikke å skjønne at dette var noe helt spesielt.

Etter en 14 dagers prøveperiode fikk Nusa trene fast med A-laget. At en så ung gutt tilpasser seg såpass raskt, er svært uvanlig, sier spillerutvikler Gaute Larsen. Han fikk ansvar for å følge opp Nusa.

– Det som kjennetegner de mest talentfulle spillerne, er at de tar læring fortest. De har selvinnsikt til å tilegne seg erfaringer gjennom treningen raskt. Så tilpasser de det til sine ferdigheter. Sånne spillere blir gode, sier Larsen.

Larsen har vært fotballtrener i 30 år. Kun to spillere har vært i nærheten av Nusas evne til å lære: Stabæk-produktet Hugo Vetlesen og selveste Erling Braut Haaland, som Larsen jobbet med i Bryne.

– Noen spillere må man si ting til 100 ganger. De tre skjønte det med en gang. De var så nysgjerrige og søkende.

Tilbud på 400 millioner

Og trolig er denne egenskapen avgjørende for Nusas kometkarriere.

Sommeren 2021 begynte han å imponere i Eliteserien – som 16-åring. Ordet spredte seg raskt sørover på kontinentet. Den belgiske storklubben Club Brügge handlet raskest og kjøpte Nusa. Der ble han tidenes yngste spiller. Tidvis leker han seg i belgisk liga.

I landslagsdebuten mot Jordan torsdag utfordret Nusa konstant. Han sto bak nesten alt Norge skapte.

Så lovende er Nusa, at Chelsea (ifølge TV 2) skal ha fått avslått et bud på 400 millioner kroner i sommer. Det amerikanske nettstedet goal.com har kalt ham «den norske Neymar».

Men hva skyldes hysteriet?

Etter Nusas landslagsdebut spurte Aftenposten Martin Ødegaard om hva som er det beste med Nusa.

– Måten han spiller på. Han har et veldig bra steg og rykk. Han går rett på og er skapende.

Gaute Larsen supplerer:

– Det er forståelsen hans og teknikken. Han er god til å passere motstandere. I tillegg er han en lagspiller.

Etter debutmålet løftet Jørgen Strand Larsen opp Nusas drakt. – Jeg synes han fortjente at folk husker navnet hans, forklarte Larsen. Foto: Vegard Grøtt, Bildbyrån

Én beskrivelse går igjen

– Det som er utrolig, er at Antonio er nesten enda mer imponerende som person, sier Amankwah.

For når Aftenposten spør dem som kjenner ham, går ett ord igjen: «Ydmyk». Han er ikke typen som slår seg på brystet og tror han vet alt. I stedet er han høflig, hardtarbeidende og kunnskapstørst.

Sånn var han da han begynte å spille med eldre gutter i Langhus.

Sånn var han til og med da Champions League-vinner Christian Chivu kom inn i garderoben og hyllet ham.

– Han er veldig trygg på seg selv. Det skal mye til å vippe ham av pinnen. Det er bare å sende gratulasjoner til foreldrene. Han er en fantastisk gutt, sier Amankwah.

Før landskampen kunne Gaute Larsen love én ting: Den 18 år gamle debutanten kom ikke til å være et nervevrak på banen. Han kom til å gå ut og være seg selv. Og sånn ble det, fra første ballberøring.

– Hvordan var nervene før kampen?

– Jeg var spent, så klart. Mye hadde bygget seg opp til at jeg skulle starte denne kampen. Jeg kjente det i magen, men jeg prøvde bare å være rolig. Heldigvis gikk det greit, sa Nusa til Aftenposten etter kampen.

«Greit», vurderte 18-åringen, mens mediene bombarderte ham med superlativer. I pressesonen lyttet han til spørsmålene med store øyne og smilte bredt. Han fremsto ikke eplekjekk, men reflektert og blid.

– Alle kaller deg ydmyk. Hvor viktig er den verdien for deg?

– Jeg er bare meg selv, egentlig. Det er hyggelig at de bruker ordet ydmyk. Jeg er en gutt som alltid strever for å jobbe hardere og kose meg i øyeblikket.

– Nesten ingen grenser

Nå vil interessen og forventningene eksplodere. Norsk fotball har fått en ny gullgutt.

– Han er veldig ettertraktet i internasjonal fotball. Fortsetter han utviklingen sin, finnes det nesten ingen grenser for den gutten, sier Amankwah.

Mot Jordan la Nusa ballen til rette og rappet til så ballen føk i nettet. Det tok 11 minutter. Angrepskollega Jørgen Strand Larsen ble sjokkert over 18-åringens opptreden.

– Man ser at han har et utrolig potensial. Så handler det om å ikke glemme at man kan fortsette å utvikle seg. Det blir viktig for ham nå: Hele tiden å søke etter det neste og ikke takke for maten. Sånn det ser ut nå, kommer han til å bli en utrolig god fotballspiller og veldig viktig for Norge, sa Larsen.

Og Nusa kan bidra allerede nå. Han er ventet å starte i tirsdagens EM-kvalifiseringskamp mot Georgia.

Kampen spilles 20.45 og sendes på TV 2.