Storfavoritt og tittelforsvarer Chris Froome (Sky) ligger på 8.- plass, 1,42 minutt bak Greg Van Avermaet (BMC) i den gule ledertrøya.

Briten har vunnet Touren fire av de fem siste årene og var i hardt vær før årets ritt. Han var godt fornøyd med å komme seg gjennom den niende etappen uten de store problemene, til tross for at han veltet 45 kilometer før mål.

– Jeg er veldig lettet over at denne etappen nå er bak oss. Jeg hadde en liten velt, men er glad for at jeg kom meg helskinnet gjennom uten store problemer. Gianni (Moscon) veltet foran meg, og jeg falt over ham. Det er bare en slik ting som skjer på brosteinen.

Røft

Først nå får Tour-rytterne møte på de store fjelltoppene. I løpet av de 158,5 kilometerne på tiende etappe skal rytterne over fire fjelltopper, og totalt 4000 høydemeter skal klatres.

Montée du plateau des Glières (1390 moh.) møter rytterne etter 68,5 kilometer. Bakken er klassifisert som den mest krevende kategorien med 6,1 kilometer og 10,8 prosent i gjennomsnittlig stigning.

I tillegg skal rytterne forsere tre 1.-kategoristigninger før målgang i Le Grand-Bornand. Det blir den første virkelige testen for sammenlagtskandidatene i årets Tour.

– Jeg sitter i en god posisjon. Jeg gleder meg virkelig til fjellene. Det er nå det virkelige rittet starter, sier Froome til Cyclingnews etter søndagens etappe.

Jakob Fuglsang er glad for å ha fullført de ni første etappene uten nevneverdig trøbbel. Nå venter Alpene for den danske sammenlagtskandidaten. Foto: Christophe Ena / AP / NTB scanpix

Fuglsang på skuddhold

Danske Jakob Fuglsang (Astana) er blant outsiderne til sammenlagtseieren. Han innrømmer at mandagens hviledag var kjærkommen etter den tøffe niende etappen til Roubaix.

– Jeg trengte denne fridagen, og det tror jeg er tilfellet for samtlige. Jeg pratet litt med (Alejandro) Valverde etter etappen, og han var også helt ferdig. Det var mange som kokte mot slutten, også på grunn av varmen, sier Fuglsang til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Med sjuendeplass sammenlagt etter ni etapper henger dansken godt med i toppen. Han hadde håpet å ta flere sekunder på brosteinen søndag, men fikk trøbbel ved flere anledninger.

– Forhåpentligvis går vi inn i en fase hvor det er beina som skal snakke. Det begynner virkelig å forme seg fra nå av. Vi får se hvordan det ligger av ved neste hviledag, sier 2017-vinneren av Critérium du Dauphiné.

Favoritter i god posisjon

Etter åtte nokså flate og udramatiske etapper tok det virkelig fyr i Touren søndag. På brosteinen mellom Arras Cittadel og Roubaix veltet rytter etter rytter. Storkanonene Froome, Fuglsang, Romain Bardet (AG2R) og Rigoberto Urán (Education First) fikk alle trøbbel, men kun sistnevnte tapte betydelig tid. Colombianeren endte ett minutt og 55 sekunder bak etappevinner John Degenkolb.

Van Avermaet har fortsatt grep om den gule ledertrøya. Belgieren har 43 sekunder ned til Geraint Thomas (Sky) og 44 sekunder til tredjeplasserte Phillipe Gilbert (Quick-Step).

I poengkonkurransen leder Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) med 299 poeng, foran Fernando Gaviria (Quick-Step) og Dylan Groenewegen (LottoNL). Alexander Kristoff (UAE) ligger på fjerdeplass – 170 poeng bak slovaken.

(©NTB)