– Jeg hadde et mål om at vi hadde kommet til enighet her i dag. Det har vi ikke, sier pappa og manager Haakon Klæbo.

Den handler om representasjonsavtalen med Norges Skiforbund.

Manageren sier at striden med skiforbundet ikke handler om penger, men om at Klæbo ønsker to friperioder fra avtalen.

Klæbo har sagt nei til plass på landslaget, og har heller ikke signert en såkalt representasjonsavtale for kommende sesongen. Langrennsløperen må ha en slik avtale med skiforbundet for å gå verdenscup til vinteren.

– Det begynner å bli nok kameler å svelge. Det er ikke noe super-must for meg å gå verdenscup. Jeg har lyst til det, men det er ikke viktig for det som skal skje i 2025 (VM i Trondheim), sier Klæbo.

Johannes Høsflot Klæbo (f.h.), trener og morfar Kåre Høsflot og far og manager Haakon Klæbo  Foto: Lise Åserud / NTB

Verdenscupen i langrenn starter 24. november.

– Det er 8–9 dager vi står og krangler om. Det er situasjonen, sier Haakon Klæbo.

Klæbo-teamet, med Johannes i spissen, møtte pressen i Orkanger onsdag.

– Vi hadde møte sist torsdag. Det er bra møter, men det siste er at vi har foreslått at Johannes er inne på landslaget med to perioder fri, sier faren.

Manageren opplever konflikten og forhandlingene som utmattende.

– Jeg er sliten. Jeg mener det.

Torbjørn Skogstad er leder i langrennskomiteen (styret i norsk langrenn).

På spørsmål om det stemmer at det kun gjenstår krangling om en friperiode på 8-9 dager for at en avtale kommer på plass, svarer han slik:

– Hva det handler om for dem, det har jeg ingen kommentar til. Men jeg kan si at vi hadde et møte på torsdag. Tonen var god, egentlig. Men det mangler noen avklaringer før vi klarer å lande dette her. Jeg har oppriktig tro og mål på at vi klarer å få til det. Vi har en innstilling til avtale som er laget av oss. De har et annet syn og så må vi klare å nærme oss.

Torbjørn Skogstad. Foto: Terje Mortensen / VG

Haakon Klæbo sier:

– Norges Skiforbund eier lekeplassen i verdenscupen gjennom FIS. De har retten til å velge hvem som har lov til å leke. Vi har stor forståelse for at de har sine regler å forholde seg til. For meg blir det litt uforståelig at vi ikke kan bli enige om antall dager det er snakk om å ikke representere landslaget.

– Vi har ikke ambisjoner om å drive cowboy-virksomhet. Det er bare et ønske fra deg (Johannes) om å gå verdenscup. Jeg forstår ikke hva som er faren med å gi Johannes fri ni dager. Det er ingen fare for at Johannes vil spille inn reklamer for konkurrerende sponsorer til forbundet da.

Det er to perioder Klæbo har bedt om fritak, en periode etter Tour De Ski og en periode under NM. Det er de åtte-ni dagene partene krangler om, ifølge Klæbo-leiren.

– Det handler overhodet ikke om penger, men om kontroll på egen tid, sier pappa Klæbo.

Han mener sønnen har tapt penger på å gå ut av Norges Skiforbund.

Uenigheten med forbundet handler om hvilken frihet Klæbo har til å ha egne sponsoravtaler. Det går på hvem som eier utøvernes markedsrettigheter og bilderettigheter.

– Skistyret ønsker ikke å høre på lovutvalget. Det som burde vært saken nå, er hva de har tenkt å gjøre med det. Lovutvalget har sagt at det skiforbundet gjør i sine avtaler strider med reglene til Norges idrettsforbund, argumenterer pappa Klæbo.

Klæbo inngikk tidligere onsdag en avtale med Norsk Kylling, et selskap som omsatte for 1,5 milliarder kroner i fjor og som er heleid av Rema 1000.

Avtalen varer til og med 2024/2025-sesongen.

NY SPONSOR: Johannes Høsflot Klæbo har inngått en ny avtale med Norsk Kylling. Foto: Ole Martin Wold / NTB

Mannen med de særegne klyvene sier han tar konflikten «ganske fint».

– Jeg holder på med mitt, sier Klæbo om støyen rundt ham.

– Folk får mene og si akkurat det de vil. De som kjenner meg vet at det handler mye om verdier for meg. Det er slik jeg er oppdratt, sier han.

Klæbo mener han har fått gjort et godt treningsarbeid.

– Han er i hvert fall ikke dårligere enn i fjor på denne tiden, sier morfar og trener Kåre Høsflot.