Det forklarte toppfotballsjef Lise Klaveness på pressekonferansen der uttaket til onsdagens kamp mot Østerrike i Wien ble presentert.

Etter at Norge ikke møtte til Romania-kampen, har de bestemt seg for å stille en 18-mannstropp bestående av utenlandsbaserte spillere – pluss Vikings Veton Berisha – til Nations League-finalen mot Østerrike:

Siden Ødegaard har fått påvist covid19-sykdommen tidligere, kunne den ferske visekapteinen inngått i troppen uten å være potensiell smittebærer etter lagkamerat Omar Elabdellaouis positive test. Men etter kampkaoset som rådet rundt landslaget i forrige uke, først ved at privatkampen mot Israel ble avlyst samme dag som den skulle blitt spilt, dernest at landslaget ikke kunne reise til Romania, lar landslagsledelsen Real Madrid-spilleren få hvile.

– Totalvurderingen etter enighet med oss er at han drar tilbake til klubb og har gjort det. På grunn av veldig frustrerende tunge dager her, de ventet lenge på kampavklaring, det er mentalt utfordrende for alle og for ham. Skadehistorikk og klubbsituasjon gjør at det beste for ham er å reise tilbake til klubben, sier Klaveness.

Landslagets mediesjef Svein Graff utdyper følgende overfor VG:

– Martin og laget han er en del av ventet lenge, fikk avlyst to landskamper og mistet muligheten til å trene de siste dagene. Østerrike-kampen har vært usikker, og Martin er akkurat tilbake fra skade. En situasjon hvor han går 4-5 dager uten trening – for så å gå rett i en avgjørende landskamp – ville ha vært fryktelig dumt og risikabelt, sier Graff.

Han påpeker at Ødegaard kun har en halvtime som innbytter for Real Madrid siden han spilte tre landskamper for Norge i midten av oktober.

– I tillegg sliter Real Madrid med med mange skader og ønsket ham raskt tilbake. Derfor reiste Martin til Madrid søndag formiddag, melder Graff.

Milan-spiller Jens Petter Hauge var uaktuell etter å ha avlagt en falsk positiv test, ifølge Klaveness. Heller ikke Sampdoria-spiller Morten Thorsby kunne være med. Han fikk påvist viruset i kroppen i vår, men det regnes som for lenge siden til at kan inngå i «nødlandslaget» uten å være på den sikre siden.

Klaveness utdyper litt om situasjonen i den opprinnelige troppen, som kom til Norge mandag for en uke siden med planen om å spille både mot Israel, Romania og Østerrike.

– Det er en kjensgjerning at det har vært slitsomme runder for spillerne. Det har vi fått klart inntrykk av gjennom den kontakten vi har hatt med spillerne og trenerne, at dette har vært veldig frustrerende. Når du er så rigget mot en kamp og prestasjonsarena, og så skal du spille, eller skal du ikke spille, flyet står, flyet står ikke, en helt uvant situasjon; dette er konkurransehester, de er i dét moduset, da blir det uforløst, alt sammen, sier Klaveness.

– Har Real Madrid bedt dere om ikke å bruke Martin Ødegaard mot Østerrike?

– Det kjenner ikke jeg til, svarer Klaveness.