Nylig ble Richard Freeman funnet skyldig av Det britiske medisinske tribunal i å ha dekket over doping. Hendelsen skal ha skjedd i 2011 da han jobbet som sjefslege for det britiske sykkellaget Team Sky og det britiske sykkelforbundet. Legen skal ha bestilt 30 doser med forbudte testosteronprodukter.

Dette skulle hjelpe en utøver under en sykkelkonkurranse i Manchester i 2011, og dommen lød som følger:

«Når vi ser på totaliteten av bevisene, så har vi konstatert at Dr. Freeman bestilte og hadde Testogel i viten eller tro om at det skulle brukes på en utøver.»

Freeman skal også ha ødelagt en datamaskin for å skjule spor.

Tidligere sjefslege Richard Freeman er funnet skyldig i brudd på dopingreglementet. Foto: Eleanor Crooks / PA

– Veldig overraskende

Fredag ettermiddag ble det klart at han også har blitt fratatt legelisensen, skriver TV 2. TV-kanalen har sendt spørsmål til fire norske tidligere Sky-syklister om nyheten, deriblant Kurt Asle Arvesen fra Eresfjord.

Arvesen syklet for Team Sky i både 2010 og 2011, og gikk inn i en rolle som sportsdirektør for det britiske laget da han la opp som toppsyklist. Den jobben hadde han fram til høsten 2016, da han fikk jobb hjemme i Norge.

46-åringen svarer til TV 2 at han er overrasket over det som har kommet fram.

– Det er veldig overraskende, for det er ikke inntrykket jeg hadde da jeg var der. Inntrykket mitt var det motsatte - at de var sinnssykt forsiktige med alt, også ting som kunne oppfattes som en gråsone. Så det er overraskende, for det er heller ikke inntrykket jeg hadde av Freeman. Men jeg har jo forstått at han ikke har gjort alt riktig og klart å rote seg inn i noe, sier Arvesen.

Har du sett, hørt om eller har grunn til å tro at antidopingreglene ble brutt i løpet av din tid på laget?

– Jeg har aldri sett eller hørt eller fått inntrykk av noe slikt. Heller det motsatte. Jeg opplevde at laget var veldig klar over sin rolle, klar over historien til sykkelsporten og klar over at det er viktig å være transparente. Men det er jo klart at enkeltpersoner kan ha begått feil likevel.

Freeman har flere ganger endret forklaring i saka. I sin siste forklaring hevder han at dopingproduktene ble bestilt for å behandle en Sky-treners «ereksjonelle problemer». Legen har vært suspendert fra det britiske sykkelforbundet siden 2017.

PS: Kurt Asle Arvesen er i dag sportssjef for norske Uno-X Pro Cycling Team, som er det første norske profesjonelle sykkellaget.