Alt han tar i, blir til gull.

Dommaraju Gukesh (17) stormer frem i sjakkverdenen. Han slår rekorder, vinner turneringer og imponerer eksperter.

Nylig overrasket han stort med tredjeplass i Norway Chess. Nå sikter han mot toppen.

Det hele startet med ett inspirerende øyeblikk, da han så Magnus Carlsen beseire idolet hans.

I dette Aftenposten-intervjuet forteller Gukesh om veien til sjakkeliten og det problematiske ved livet som barnestjerne.

En uforglemmelig opplevelse

«Der tapte han partiet. Han gir seg!», utbrøt Torstein Bae.

Viswanathan Anand hadde akkurat strukket hånden ut til Magnus Carlsen. Tusenvis av nysgjerrige nordmenn satt klistret til sjakk-VM på NRK.

9000 kilometer unna, bare noen hestesprang unna Carlsen, sto et lite, mørkhåret barn med store øyne.

10 år senere vet alle sjakkfans navnet hans: Dommaraju Gukesh.

Den lille gutten var fascinert av å se de to sjakkgeniene, inne i et glassbur, i dyp konsentrasjon i timevis.

– Det var en uforglemmelig opplevelse, sier Gukesh til Aftenposten.

Unik i historien

Gukesh kommer fra Chennai, byen der sjakk-VM ble spilt. Da var han bare syv år gammel og hadde så vidt begynt med sjakk. Ifølge inderen selv, var han ikke spesielt god.

Men å se Carlsen og Anand på nært hold, inspirerte ham. Han dro hjem og satte seg grundigere inn i spillet.

Det tok ikke lang tid før en sjakklærer på skolen oppdaget at noe var spesielt med den lille pjokken. Hjernen hans var som en magnet som sugde til seg alt av sjakktriks og -kunnskap. Læreren anbefalte å sende gutten til et proft akademi og turneringer.

Det var sånn Gukesh, som er sønn av to leger, begynte å satse på sjakk. Det som fulgte i årene etter, er unikt i sjakkhistorien.

16 år gammel, ni år etter den inspirerende dagen i Chennai, ble han den yngste spilleren til å beseire verdensmester Magnus Carlsen. Da hadde han allerede blitt tidenes nest yngste stormester.

Gukesh ble et av spillets store vidunderbarn, en gutt som ble rost opp i skyene for sitt talent. Men hans egne minner fra tiden er ikke bare idylliske.

Dommaraju Gukesh ble raskt gutten som vant trofeer like store som overkroppen hans. Ryktene om et sjakktalent av det sjeldne spredte seg over hele storbyen Chennai. Foto: PRIVAT

Jaget i barndommen

Å bli tidenes yngste stormester i sjakk, er en ekstremt ettertraktet rekord. Flere 11–12-åringer reiser verden rundt med foreldrene i forsøket.

Noen familier er blitt anklaget for å oppsøke turneringer der barna enklere kan bli stormester, eller til og med å fikse partier.

Det er en frenetisk jakt på å sikre seg tittelen raskest mulig. Gukesh har lært fra sin egen periode inni det sirkuset.

– Like etter at jeg ble stormester, innså jeg at det ikke var så viktig som jeg trodde. For det blir viktigere å være yngst enn best. Jeg angrer på å jage den tittelen så desperat, sier Gukesh.

– Hvorfor? Var det stressende?

– Ja, det var veldig stressende. Men det året lærte jeg mye om å takle sjakk. Men jeg slet det året.

Overrasket Carlsen

Gukesh har skjønt at det viktigste er å bli best til slutt. De siste årene har han spilt mot flere av sjakkens største stjerner.

I 2019 var han på vei til et parti i Tyskland. Han ventet på heisen med faren sin. Da dørene åpnet seg, sto Magnus Carlsen der.

– Vi ble bare «starstruck» og stirret på ham, smiler Gukesh.

De siste årene har inderen spilt seg inn i Carlsen og sjakkelitens bevissthet. I podkasten Sjakksnakk tidligere i år fortalte Carlsen at han nylig hadde analysert et parti sammen med Gukesh. Da unggutten påpekte et mulig trekk, tenkte Carlsen «oi, det hadde jeg ikke sett i det hele tatt!».

– Han ble ganske overrasket, mimrer 17-åringen, som beskriver stunden med Carlsen som lærerik.

– Hva er dine styrker som sjakkspiller?

– I fjor var det stort sett taktikk og aggressivt spill. Nå er jeg i ferd med å bli mer allsidig.

I fjor ble lagkonkurransen sjakk-OL arrangert i Chennai. Gukesh ble et av mesterskapets store stjerner. Ingen leverte bedre på førstebord, der landene setter sine beste spillere. Til venstre er Nodirbek Abdusattorov (18), også han et av verdens største sjakktalenter. Foto: Lennart Ootes / Fide

Vil bli best

Og en Gukesh som sliper bort svakhetene sine, kan bli en farlig mann i fremtiden. Ikke bare i fremtiden heller, han viser seg allerede som en spiller i verdensklasse.

Nylig overrasket han mange ved å bli nummer tre i Norway Chess. I disse dager er han på Magnus Carlsens lag i nystartede Global Chess League. Gukesh er for lengst blitt en stor stjerne i sjakkgale India.

– Hva er målene dine for fremtiden?

– Bare å forbedre spillet mitt, forbedre ratingen min og nå toppen.

– Å bli verdensmester?

– Ja, det er mitt langsiktige mål, å bli verdens beste spiller.