Rogalendingen har helt siden 2014 innehatt stillingen som U21-landslagstrener. Torsdag bekrefter Norges Fotballforbund at han i tråd med kontrakten trer av etter sommerens EM.

– Etter ni år som landslagstrener, og et EM-sluttspill som venter til sommeren, føles det helt riktig å sette punktum og søke andre utfordringer. Samtidig føles det riktig at en ny trener nå får den samme fantastiske muligheten som jeg har fått. Det er mye talent på vei opp i norsk fotball, og det har vært inspirerende å forvalte den framveksten av gode spillere som vi har sett de siste årene, sier Leif Gunnar Smerud.

Om hva han legger i «andre utfordringer», svarer han klokkeklart på at det er å være topptrener videre:

– Jeg er fotballtrener og har veldig lyst til å fortsette med det. Ha flere kamper, gjerne litt pressetrykk og hverdagsjobb. Paradoksalt nok ønsker jeg meg flere ubehagelige dager. Jeg har fortsatt drømmer som trener – og vil gjerne ha flere enn ti kamper i året, sier 46-åringen til VG.

Hans forrige topptrenerjobb var for Hønefoss i Eliteserien:

I 2011 tok han dem opp fra Obosligaen, deretter styrte han den nåværende 3. divisjonsklubben til sikker plass i Eliteserien, før de rykket ned i 2013. Etterpå overtok han U21-landslaget fra Tor Ole Skullerud.

I niårsperioden i NFF har han også rukket «vikariater» som A-landslagssjef både for kvinner og menn. Først var han en mellomløsning da Roger Finjord var ferdig i 2016 og før Martin Sjögren ble ansatt i 2017, og i coronaåret 2020 fikk han også én kamp for herrelandslaget:

Daværende trener Lars Lagerbäck og hans opprinnelige tropp fikk forhindret to bortekamper av norske reiserestriksjoner. Da kastet NFF sammen det såkalte Nødlandslaget – ledet av Smerud – til det som var en gruppefinale mot Østerrike i Nations League. Kampen endte 1–1.