Det forteller Sveriges norske suksesstrener til Aftonbladet etter tremålsseieren over Tyskland i bronsefinalen.

– Jeg vil vise guttene hvilket fantastisk land Norge er, sier Solberg.

I mai er det avreise til Ulsteinvik på Søre Sunnmøre. Hjemstedet til blant annet olympisk mester og verdensrekordholder på 400 meter hekk, Karsten Warholm.

– Det er veldig vakkert der. Fjorder, fjell og det åpne havet, begrunner Solberg – selv fra Lier utenfor Drammen.

– Jeg forstår veldig godt at han vil vise frem Ulsteinvik. Vi kan by på gode treningsfasiliteter og håndballhaller, så der kan de få velge og vrake, sier Ulstein-ordfører Stian Skorgen Scheide (H) til VG. Han lover at svenskenes bronselag blir tatt godt imot:

– De skal få tilgang til bassenger og sauna. Og i mai er det nesten varmt i sjøen, sier ordføreren med et smil.

REISEMÅL: Søre Sunnmøre og Ulsteinvik treffer litt ekstra hos Glenn Solberg. Høddvoll, industribygg og den undersjøiske Eiksundtunnelen blant annet er det kort avstand til. Foto: Halvard Alvik / NTB

Etter det hyperdramatiske og trolig regelstridige semifinaletapet for Frankrike, maktet Solberg å løfte det svenske laget i «trøstefinalen». Det gir både bronse og OL-reise til Paris til sommeren. Og altså en utflukt til Ulsteinvik.

– Vi har stått sammen og bygd en kultur som handler om å gjøre hverandre bedre. Vi jobber alltid for hverandre, vi ønsker alltid å gjøre hverandre gode. Det synes jeg vi viser hele mesterskapet, sier Solberg til Viaplay.

Aftonbladets håndballreporter Johan Flinck gir trener nordmannen mye ære for den svenske fremgangen de siste årene (alltid topp fem).

– Han byttet halve laget da han tok over og valgte å satse på spillere som Claar, Carlsbogård, Sandell og Pellas, som ikke hadde vært med tidlgiere. Hans store styrke er åpenbart å bygge lag og etablere verdier og en kultur som han har fått med alle spillerne på, vurderer Flinck overfor VG.

Han trekker også frem Sveriges tempo og at Solberg har utviklet seg taktisk underveis og ikke er en «slave av konseptet».

– Landslaget startet en fysisk satsning umiddelbart i det han tok over, forteller Flinck.

I tillegg har Solberg Andreas Palicka. Den svenske stjernekeeperen fikk noe kritikk etter det direkte frikastet som ga Frankrike ekstraomganger i semifinalen og til slutt finaleplass.

I bronsefinalen sto keeperen frem med den ene vanvittige redningen etter den andre.

– Sveriges råeste eksportvare siden Volvo, utbrøt Viaplay-kommentator Daniel Høglund.

– Han står en fullstendig enorm første omgang. Får ikke fatt på det de første ti i andre, og så kommer han inn og gjør fire-fem viktige, sier tidligere landslagskeeper Ole Erevik.

Svensken ble ikke tatt ut på All Star-laget i turneringen. Det ble tyskernes keeper Andreas Wolff.

Utover i andre omgang ble Palicka hvilt, og utover i andre omgang kom Tyskland tilbake. Med seks minutter hadde de bare to mål å hente inn.

Inn kom Palicka, leverte noen strålende redninger og sikret Glenn Solberg og gjengen bronse i EM. Nordmannens tredje mesterskapsmedalje siden han tok over Sverige i 2020.

Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters / NTB

Kampen ble i første omgang stoppet på stillingen 9–6 til Sverige.

Grunnen til stoppet skal ha vært et medisinsk tilfelle på tribunen.

Etter noen minutter klappet publikum i salen, og tv-bildene viste at en fra det tyske støtteapparatet ga tommelen opp. Bildene viste tyskeren og en fra det svenske støtteapparatet som klemte hverandre etter hendelsen.

I finalen vant Frankrike over Danmark etter ekstraomganger.

PS! Mens Sverige allerede er klare for OL, må Norge ut i kvalifisering, som spilles 14. til 17. mars. Motstandere for Jonas Willes lag blir EM-femmer Ungarn, EM-syver Portugal og Tunisia (nummer tre i Afrikamesterskapet). To lag får plass i Paris-lekene til sommeren.