For ikke bare er det en gitt antall dager i isolasjon som er et hinder, utøverne må og levere fire negative tester i løpet av de fem siste dagene før avreise.

Og her kan det bli krøll. For når det opplyses at én eller flere utøvere har tatt en såkalt PCR-test, er det én ting man ser på for å bedømme om personen er frisk eller ikke.

Denne verdien kalles for CT, mer om den litt senere.

Heidi Weng og Anne Kjersti Kalvå ble de første to langrennsløperne med positive coronaprøver. Weng og Kalvå skal ifølge lokale regler i Italia i isolasjon i ti dager – til torsdag 3. februar.

Dagen etter kom nyheten om at også Simen Hegstad Krüger hadde testet positivt, han blir sittende én dag lengre enn Weng og Kalvå. Sistnevnte har blitt erstattet av Ragnhild Haga i OL-troppen.

TELLER DAGER: Daniel-André Tande hadde ikke nådd en CT-verdi på 35 da han testet seg på lørdag. Foto: Frode Hansen / VG

Krüger og Weng kan rekke noen av konkurransene under OL. Daniel-André Tande testet positivt 18. januar og Johann André Forfang testet positivt 20. januar. De kan rekke hele OL.

Hvor lenge viruset blir sittende i kroppen er helt avgjørende, og svaret på det er det helt umulig å gi.

Og da er vi tilbake til CT-verdien. For ved en såkalt Polymerase Chain Reaction-test, altså PCR, gis svaret i CT.

Den kinesiske olympiske komité har satt en CT-grenseverdi på 35. Blir ikke viruset oppdaget etter 35 sykluser, regnes du dermed som frisk og får delta i OL.

– Med en terskel på 35 runder har man presset det ganske langt. Får man noe da, så er det veldig lite i utgangspunktet. Da krever kineserne i praksis negative tester, sier professor i molekylær immunologi, Anne Spurkland, til VG.

Tidligere var det satt et krav om en CT-verdi over 40, men det ble i forrige uke endret til 35.

– Det vil jeg si er en pragmatisk og fornuftig forskjell. Hvis de krevde 40, ville det vært en helt ekstrem linje, sier Spurkland.

FAGKYNDIG: Anne Spurkland er professor i molekylær immunologi ved Universitetet i Oslo. Foto: Mattis Sandblad / VG

PCR-testen bekrefter eller avkrefter corona ved å lete etter virusets arvestoffer. Det gjøres ved at prøven kjøres gjennom en maskin. CT står for «cycle threshold», altså hvor mange sykluser maskinen må kjøre før den finner spor av coronaviruset.

Hvis prøven inneholder mye virus, trenger maskinen færre sykluser for at viruset kan påvises. Dermed blir CT-verdien lav.

Hvis prøven inneholder lite virus, trenger maskinen flere sykluser for at viruset kan påvises. Dermed blir CT-verdien høy.

I TIDSNØD: Simen Hegstad Krüger er i isolasjon i Seiser Alm for øyeblikket. Foto: Naina Helén Jåma / VG

Man må altså levere fire prøver som har høyere CT-verdi enn 35 i løpet av de fem siste dagene før avreise, for at man i det hele tatt skal få reise.

Så til det umulige regnestykket. For selv om man er symptomfri og føler seg frisk, kan viruset bli sittende igjen i kroppen i lang tid.

Faktisk er det helt individuelt hvor lenge virusrestene blir værende i kroppen. Ergo kan to som har blitt smittet samtidig, teste negativt ved ulikt tidspunkt.

Når CT-verdiene først bikker over 35, skal det i utgangspunktet være sikkert at man tester negativt også de påfølgende dagene.

– Det (CT-verdiene) vil ikke hoppe opp og ned, men det er med et lite forbehold om at det kan være litt variasjon i hvordan viruset fanges opp på prøvepinnen. Det er litt forskjell på hvor effektivt det samles opp, sier Spurkland.