– Du må tilpasse deg. Det er nye regler og lettere å få gult kort. Du må være forsiktig, sier Ødegaard i pressesonen etter å ha blitt matchvinner i 1–0-triumfen i by-derbyet mot Crystal Palace mandag kveld.

Han fortsetter:

– Det gjelder meg også. Det er noe å ha i bakhodet, men vi bør ikke fokusere for mye på reglene, men kampen. Det er det viktigste.

Ødegaard ble spurt om nye regler nå gjør at han som kaptein også må forandre seg når han reagerer mot dommeren, som da lagkompis og venstreback Takehiro Tomiyasu fikk sitt andre gule kort etter en drøy time.

Arsenal-spillerne og kaptein Ødegaard reagerte spontant. Og egentlig ikke i henhold til regelverket.

Dommerne håndhever nye regler i årets Premier League. Blant dem heter det at «spillerne ikke skal omringe eller konfrontere dommeren».

Arsenal-kapteinen kunne fått det gule kortet.

Viaplays Kasper Wikestad fulgte det hele tett fra kommentatorboksen på Selhurst Park og vurderer situasjonen slik:

– Jeg har en mistanke om at dommerne er i ferd med å slippe opp allerede. Det er en tendens til det fra Community Shield til nå, sier han og fortsetter:

– Det er flere ting dommerne har latt gå. Men jeg håper dommerne står i det og ikke slipper opp når det gjelder innstrammingene de gjorde foran denne sesongen som protester og det å sparke bort ballen.

KOMMENTATOR: Kasper Wikestad følger Premier League tett for Viaplay. Foto: Lise Åserud / NTB

Det røde kortet kom også som en konsekvens av to gule kort.

– Jeg foretrekker å ikke kommentere det, men for meg er det åpenbart, sier Arsenal-manager Mikel Arteta på spørsmål om marsjordren var rett eller gal avgjørelse.

Det var ingen tvil om at Arsenal-leiren var en smule oppgitt over den tøffe dommerlinjen.

Tomiyasus fikk sitt første gule kort som følge av drøying av tid ved et innkast. Han brukte syv-åtte sekunder da han fikk ballen i hendene og til dommeren blåste og noterte navnet hans i boken sin.

– Det første gule er ganske hardt. Han mente ikke å drøye tid. Det er litt utfordrende, sier Ødegaard, som diplomatisk legger til at det er slik realiteten er nå og at de ikke kan gjøre noe annet enn å tilpasse seg.

FORTVILET: Takehiro Tomiyasu på vei av banen mot Crystal Palace mandag. Foto: TOBY MELVILLE / Reuters / NTB

For Arteta er de nye reglene, der dommerne skal slå hardt ned på drøying av tid, i utgangspunktet ikke noe problem.

– De (dommerne) har forklart det. Det eneste vi ber om er lik linje (i dømmingen) hver gang. Vi må spille med stoppeklokke for å forstå hvordan det fungerer, sier han.

PS: Arsenal topper sammen med Brighton og Manchester City Premier League-tabellen så langt. Til helgen venter nytt London-derby, denne gangen mot Fulham.

Vil du lese mer om nordmenn i engelsk fotball? I VGs store magasin «Våre beste menn» kan du lese historien til alle de 77 nordmennene som har spilt fotball på toppnivå i England. Magasinet er på 124 sider, og kan bestilles i vår nettbutikk (fri frakt!)