– Alt du ser en hvilken som helst spiller gjøre, gjorde Pelé først, skriver Erling Braut Haaland i en Instagram-historie.

– Hvil i fred, fortsetter Haaland.

Rune Bratseth (61) møtte Pelé to ganger. Den første gangen var han kaptein for det norske landslaget som nettopp hadde slått Mexico 1–0 i VM i 1994.

– Etter VM-kampen i USA kom Pelé i garderoben. Han kom bort til meg. Jeg fikk en klem da han gratulerte med seieren, sier Bratseth til VG om den 19. juni i 1994.

Foto: Skjermdump: Instagram/erling.haaland

Så vidt han husker var han den eneste på det norske landslaget som fikk en klem av legenden.

– Jeg fikk vel en klem fordi jeg var kaptein. Det er ikke for alle å oppleve å få en klem av Pelé, sier Bratseth etter meldingen om Pelés dødsfall.

Jahn Ivar «Mini» Jakobsen ble litt «misunnelig».

– Han spurte meg hvor jeg fikk klemmen, hvor på kinnet, sier Bratseth med et smil.

Brasilianeren var trønderens store helt fra barndommen, da Pelé ble verdensmester for tredje gang var Rune Bratseth ni år.

– Jeg husker VM i 1970. Pelé var den store helten for oss alle sammen. Han hadde fremtoningen til en superkjendis. Han var en flott fyr, han så jo lik ut hele livet. Han ble eldet med verdighet. Han var en flott fyr, sier Bratseth.

I 2010 møttes de to igjen. Bratseth var invitert sammen med en kamerat på en lansering av et skomerke som het Pelé i London.

– Pelé var et stort forbilde. Han ble verdensmester tre ganger. For noen vil han være den største noensinne, sier Bratseth.

NORGE I VM: Rune Bratseth (nummer to bak fra høyre) mellom Lars Bohinen og Alfie Haaland ledet Norge som kaptein i fotball-VM i USA i 1994. Norge vant denne kampen 1–0. Øvrige bak fra venstre: Henning Berg, Jostein Flo og Jan Åge Fjørtoft. Foran fra venstre: Jahn Ivar Jakobsen, Erik Mykland, Erik Thorstvedt, Øyvind Leonhardsen og Stig Inge Bjørnebye. Foto: Tore Berntsen / VG

Personligheter over hele verden hyller legenden etter nyheten om dødsfallet.

– Pelé forandret alt. Han gjorde fotball til kunst, til underholdning. Han ga en stemme til de fattige, til svarte mennesker og spesielt: Ga synlighet til Brasil, skriver brasilianske Neymar Jr. på Instagram, sammen med et bilde av Pelé i krone.

– Den mest gudebenådete av fotballspillere, twitrer Gary Lineker.

– Hvil i fred, Pelé, skriver Lionel Messi.

– Han forsto makten idrett har til å bringe folk sammen, skriver Barack Obama på Twitter.

– Kongen av fotball har forlatt oss, men ettermælet hans blir aldri glemt, skriver Kylian Mbappé på Instagram.

– I dag mistet jeg broren min, skriver tidligere landslagskaptein på Brasil, Cafu, på Twitter.

– En inspirasjon for så mange millioner, skriver Cristiano Ronaldo.

– Vi mistet en legende i dag. Takk for at du delte talentet, geniet og kjærlighten din med oss, skriver Formel 1-fører Lewis Hamilton på Instagram.

– Hvil i fred, kong Pelé, skriver tidenes raskeste mann Usain Bolt.

Tidligere fotballpresident Per Ravn Omdal har møtt Pelé flere ganger. Både hjemme hos seg selv - og i forbindelse med Norway Cup i 1989.

– Det er selvfølgelig forferdelig trist. Han burde hatt flere gode år igjen å leve. Han har satt skikkelig spor igjen med det han har prestert, sier Omdal.

– Han var et skikkelig forbilde på alle måter. Han hadde kvaliteter som var fantastiske som spiller og menneskelige kvaliteter som gjorde han til noe virkelig stort, fortsetter han.

– Han var et helt menneske. Et menneske som du aldri glemmer.

STORFINT BESØK: Pelé var i Oslo i forbindelse med Norway Cup i 1989. Her sitter han sammen med tidligere NFF-president Per Ravn Omdal. Foto: Moen, Jørn H. / NTB

Tidligere fotballkommentator Arne Scheie har sett Pelé live. Han mener at fotballegenden har hatt en eventyrlig betydning for fotball.

– Han har betydd mye. Det er det ingen tvil om. Og i tillegg er han en gentleman av første rang, så det er et stort, stort tap, sier Scheie.

– Å se ham som fotballspiller, sammenlignet med de andre du så på den tiden ... han var en egen klasse.

HYLLES: Neymar holdt opp ett banner av Pelé foran VM-kampen mot Sør Korea i desember. Foto: PEDRO NUNES / Reuters