Det var den «slovenske Haaland» som senket Norge. 19-åringen Benjamin Šeško er ikke bare spådd en lysende karriere – han går også i fotsporene til Haaland i østerrikske Red Bull Salzburg.

Fra rundt 25 meter dæljet han til med høyresleggen. Det så i utgangspunktet ut som en ball som var mulig å redde, men Ørjan Håskjold Nyland nådde aldri bort til hjørnet – og ballen snek seg inn ved stolperoten.

– En Ørjan Nyland i kampform redder det skuddet, sier Morten Langli i TV 2s studiosending etter kampen.

– Keepertabbe, enkelt og greit, sier tidligere landslagstrener Egil «Drillo» Olsen, som ønsker å se André Hansen i mål mot Serbia på tirsdag.

Det var før kampen knyttet usikkerhet til den norske keeperplassen, men valget falt altså på klubbløse Nyland.

Se Solbakkens svar til Rekdal her:

– Jeg ser ikke utgangen, det gjør at jeg blir sen. Jeg gjør mitt beste, så jeg prøver å ta den, sier Nyland til VG og øvrig presse.

– Noen har stusset over at du står med lite kamptrening?

– Det må man bare stusse på så mye man vil. Jeg har stått alle kampene til nå.

Solbakken innrømmet før kampen at de tvilte seg frem til valget.

– Vi landet på at han skulle stå den kampen her. Han har vært bunnsolid all den tiden jeg har vært landslagstrener, så tvilen kom Ørjan til gode, sier landslagstrener Ståle Solbakken til TV 2 om keepervalget,

Han sier videre om 2–1-scoringen at Nyland «sannsynligvis skal ta den».

– Ørjan kan selvfølgelig ta den på en god dag, sier landslagssjefen til VG.

På pressekonferansen etter kampen sier Solbakken at Norge spilte en veldig urolig annenomgang. På sidelinjen kunne man se en oppjaget trener gi klare beskjeder til spillerne.

– Vi har kontrollert kampen til da, men så blir det frem og tilbake-fotball. Vi må klare å roe ned. Det var litt urutinert. De 25–30 minuttene i andre omgang mister vi hodet littegran, mener Solbakken.

– Vi spiller litt taktisk naivt.

Nyland blir tatt i forsvar av lagkameratene etter Seskos langskudd.

– Ørjan har vært fantastisk god for oss og reddet oss tidligere. Det er fra langt hold, helt nede ved stolperoten. Det er ikke så mye vi får gjort med det, men det er selvfølgelig kjedelig, sier Leo Skiri Østigård.

Kaptein Martin Ødegaard mener ikke det er noe betenkelig ved å stole på Nyland fra start.

– Det er Ståles avgjørelse. Ørjan har spilt mange kamper for oss, så det ser jeg ikke på som veldig rart, sier han.

Šeško hadde allerede vært en sterk bidragsyter på utligningsmålet til Slovenia ti minutter før den avgjørende scoringen.

19-åringen fant rom bak det norske forsvaret og hamret ballen inn foran målet til Nyland. Der dukket Andraz Sporar opp og skled ballen i mål i duell med venstreback Birger Meling.

– Vi får bekreftet litt av de bekymringene vi hadde. Den bakre fireren - ikke helt til å stole på. Hverken når det gjelder struktur eller individuelt. Og en keepertabbe i tillegg. Vi får bekreftet de mistankene vi hadde på forhånd, at det kanskje ikke er bra nok bak der, sier Drillo i TV 2s sending.

Dermed hjalp det svært lite at Erling Braut Haaland fortsetter å bøtte inn mål for Norge. Han står nå med 21 mål på 22 kamper, og er kun tolv mål bak scoringsrekorden til Jørgen Juve.

Lørdagens scoring var også superstjernen Erling Braut Haalands sjette mål i Nations League. Ettersom han også hadde assist på Alexander Sørloths scoring mot Sverige, har Haaland vært direkte involvert i alle de syv scoringene i Nations League-gruppen.

Slovenia-kampen på Ullevaal, hvor Haaland gikk gjennom pressesonen og sa «Oblak, Oblak, Oblak», er den eneste kampen Norges nummer ni har gått målløs av banen.

I lørdagens kamp på fullsatte Stadion Stožice klarte han imidlertid å overliste keeperstjernen Jan Oblak, etter at slovenerne rotet bort ballen i egen sekstenmeter.

Norges landslagssjef Ståle Solbakken ante kanskje hva som var i vente, for etter Haaland-målet var han i harnisk over norske pasningsfeil, og brølte flere ganger at laget måtte «roe ned». To bytter etter timen ble etterfulgte av to nye bytter ti minutter senere, men slovenerne snudde kampen.

Derfra og ut skapte Norge en del trykk mot det slovenske målet. Spesielt på dødballer var Norge farlige i begge omganger. Før pause hadde Norge tre sjanser og et annullert mål på heading fra Leo Skiri Østigård.

Den spenstige stopperen var nære på også da klokken tikket mot full tid, men ballen snek seg noen små centimetere utenfor. Like før hadde Jørgen Strand Larsen og Mats Møller Dæhli vært nære på en dobbelmulighet, uten å få ballen mellom stengene.

Norge flyttet opp Østigård opp på topp og pumpet baller opp i sluttminuttene. Syv minutter på overtid raget Østigård igjen til værs, men headet over mål.

Lørdagens tap betyr at tirsdagens hjemmekamp mot Serbia kommer til å bli en ren gruppefinale uavhengig av hvordan det går mellom Serbia og Sverige senere lørdag kveld.

Med uavgjort er Norge gruppevinner ettersom serberne ble slått 1–0 i Beograd.