Ifølge Eurosport skal de gå hvert sitt løp i Ski Classics. Langrennsløperen Ustjugov forventes å delta i de 50 kilometerne fra Toblach til Cortina 3. februar, mens skiskytteren ventes å starte i det tradisjonsrike Marcialonga i Val di Fiemme allerede søndag. Det sistnevnte løpet er 70 kilometer langt.

Det er Den internasjonale olympiske komité (IOC) som har bestemt at de to herrene ikke får delta i OL. De får heller ikke stille under nøytralt flagg.

– Det er klart at det er en spesiell situasjon, men hverken Ustjugov eller Sjipulin finnes på listen Verdens Antidopingbyrå (Wada), og da kan vi ikke hindre dem i å delta, sier David Nilsson i Ski Classic til Eurosport.

Femteplass i OL

Ustjugov var 21 år under Sotsji-OL, og ble nummer fem på sprinten. Visepresidenten i den russiske olympiske komité reagerte kraftig på nyheten om at stjernen ikke får delta.

– Disse utøverne har aldri vært involvert i noen dopingsaker og alle prøvene de har gitt i løpet av deres karrièrer vitner om at de er rene utøvere. Likevel mangler navnene deres på listen over potensielle utøvere i vinterlekene, sier Stanislav Pozdnyakov til Ap.

President Vladimir Putin kalte det for «deprimerende nyheter».

Ustjugov tok ingen medaljer under Sotsji-OL, men ble utøveren med flest medaljer under VM i Lahti.

Da tok han to gull og tre sølv. Han har også åtte gullmedaljer fra aldersbestemte mesterskap. Hn har så langt elleve verdenscupseire. Han vant også Tour de Ski sammenlagt i 2017.

Strenge krav for nøytral deltagelse

Russland som nasjon er utestengt fra vinterlekene i Pyeongchang, men IOC har åpnet for at russiske utøvere som ikke er utestengt kan få konkurrere under nøytralt flagg. Da må utøverne bevise at de ikke har dopet seg.

Torsdag formiddag la IOC frem kravlisten for deltagelse. De må levere inn steroidprofil, urinprøver og testhistorikk.

IOC offentliggjorde en rekke spørsmål de vil stille seg før de godkjenner utøverne for deltagelse under nøytralt flagg.

IOC tok avgjørelsen om utestengelsen av nasjonen i desember på grunn av den systematiske manipuleringen av antidopingreglementet og det statsstøttede dopingprogrammet som ble avslørt i McLaren-rapporten.

I tillegg vil alle de russiske idrettslederne som var involvert i Sotsji-OL bli nektet akkreditering,

Russland mistet også 11 av sine 33 medaljer fra Sotsji-OL. Flere utøvere er utestengt av IOC på livstid, blant annet Aleksandr Legkov.