25.-plassen i Schattenbergbakken var en liten mil unna der Forfang ønsker å være. Tromsø-hopperen kom til hoppuka som den av de sju norske deltakerne med best resultater så langt denne vinteren. Blant annet ble det verdenscupseier i russiske Nizjnij Tagil.

I Oberstdorf lyktes han overhodet ikke. Lørdag fikk han kvalifiseringen ødelagt av vanskelige forhold, og søndag var han langt unna eget toppnivå i selve rennet. Etter nedturen forsvant 23-åringen rett forbi det ventende pressekorpset uten å si et eneste ord.

Landslagstrener Alexander Stöckl forstår skuffelsen landslagsprofilen følte på og ga følgende forklaring på Forfang-nedturen:

– Det skyldes kanskje litt for høy spenning i kroppen, og at han var nervøs. Uansett må vi ta det som det er og starte på nytt i morgen, sa han til NTB.

Nesestyver for Tande

Langt nede etter åpningsrennet var også et av de andre store norske håpene. Daniel-André Tande viste gryende form under den siste treningssamlingen på Lillehammer før jul, men klarte ikke engang å kvalifisere seg til finaleomgangen i Oberstdorf.

– Det er skuffende. Du kommer hit, er én av favorittene og har vist god hopping. Da vi var på Lillehammer var han en av de beste, hvis ikke best, men han klarte likevel ikke å få det til her. Da er det lov å være skuffet. Nå gjelder det å sove en natt og starte på nytt. Hoppuka er kjørt, så nå er det enkeltrenn som gjelder for ham, sa Stöckl.

Tande selv var både frustrert og rådvill. Han fattet seg i korthet i pressesonen og ga klart uttrykk for at han ikke ante hva som hadde gått galt.

Må reise seg

– Jeg skjønner at han er rådvill og frustrert, for han har vist kjempegod hopping på trening hjemme. Det klarer han ikke å ta ut nå, og så blir det en gedigen skuffelse for Daniel, sa hoppsjef Clas Brede Bråthen til NTB.

– Han hopper dårligere enn han hadde forventet, og det vi vet han er god for. Klart det er skuffende, men sånn er idretten. Det er opp- og nedturer. Daniel har sjelden vært ute av finaleomganger, men det må skje fra tid til annen det også. Nå gjelder det bare å se hvor raskt han kan reise seg, tilføyde han.

Første sjanse til å snu den dårlige trenden er mandagens kvalifisering i Garmisch-Partenkirchen.