Totalt skal 24 lag til EM som arrangeres i Tyskland sommeren 2024. Tyskland er kvalifisert som vertsnasjon, så da er det 23 plasser igjen.

Hele 20 av disse deles ut gjennom den ordinære EM-kvalifiseringen.

  • Kvaliken deles inn i ti grupper, de to beste i hver av dem går til EM.

  • Trekningen av gruppene skjer 9.oktober i Frankfurt, en måneds tid etter at Nations League-gruppespillet er ferdigspilt.

Trekningen skjer basert på Nations League-rankingen, og akkurat nå ligger Norge an til en drømmeseeding, sammenlignet med de seneste kvalikene. Norge ligger an til å havne på nest øverste nivå, og kan dermed slippe unna med bare én stornasjon som konkurrent. Til sammenligning vil Sverige høyst sannsynlig ende på nivå tre etter sin svake Nations League-sommer.

Forrige gang herrelandslaget i fotball kvalifiserte seg til et mesterskap – EM 2000 – var Norge toppseedet. I alle EM-kvalifiseringene etter det har Norge vært seedet på tredje nivå.

– Å vinne Nations League-puljen gir stor uttelling. Det betyr mye for seeding og EM-trekningen. I tillegg gir det en ekstra sjanse til å kvalifisere seg for EM, sier Truls Dæhli, konstituert elitedirektør i NFF.

  • De 16 lagene fra Nations Leagues liga A vil uansett være rangert først (der er ikke Norge med).

  • Norge ligger på førsteplass for hele Nations Leagues liga B, som den beste gruppelederen med 10 poeng på fire kamper. Norge er altså nummer 17 på den totale rankingen. Alle gruppevinnerne vil havne blant de fire beste.

Grafikk: www.sofacore.com

Som gruppevinner i liga B vil man altså automatisk bli seedet på nest beste nivå, og samtidig unngå flere lag fra liga A. Slik det ligger an nå er Frankrike og England blant nasjonene på samme seedingnivå som Norge, og holder det seg slik vil Norge unngå disse storlagene.

– Topp ti i Nations League-rankingen vil havne i pott A, mens nummer 10-20 havner i pott B. Så må man huske på at vertsnasjon Tyskland ikke er med, dermed er lag nummer 21 i praksis nummer 20, sier Johannes Marthinussen som holder oversikt på rankingen i NFF.

EM-kvalifiseringen starter i mars 2023 og vil være ferdigspilt i november samme år. To nasjoner fra hver av de 10 gruppene går direkte til mesterskapet.

Etter EM-kvalifiseringen står tre plasser fortsatt ledig til sluttspillet i Tyskland. De fordeles etter et sluttspill mellom de beste Nations League-nasjonene som ikke allerede er kvalifiserte for mesterskapet.