Hun scoret vinnermålet i kampens siste sekund og satte ny norsk landslagsrekord i antall scoringer. Kjersti Grini hadde den gamle på 14 mål fra VM på hjemmebane i 1999 mot Australia. Nora Mørk tangerte den med 14 mål i OL-semifinalen mot Russland i 2016.

Reistad brukte bare 17 skudd på sin mest ekstreme prestasjon noen gang. Og hun scoret samtlige seks norske mål i de to ekstraomgangene.

– Jeg så at Nora ga meg et lite sideblikk. Da var det bare å ta sjansen, sier Reistad til VG om det siste – og aller viktigste – skuddet.

– Du hadde bestemt deg for å skyte?

– Jeg så det var få sekunder igjen. Kunne ikke spille ballen, akkurat. Jeg har scoret i siste sekund noen ganger før, men aldri på denne måten, absolutt ikke, sier hun.

– Nå er du i rekordbøkene og?

– Det er kult.

0,2 sekunder var det igjen av kampen. Nå er Norge klare for finale.

– Jeg tror det er en av de beste håndballkampene jeg har spilt. Det er følelsen jeg står med. Det var slitsomt, men det var veldig gøy. En sinnsyk moral. Vi står i dritten, sier hun etter ha avgjort dramaet foran 12 156 tilskuere i Boxen.

I intervju med VG retter Kjersti Grini – nå forhenværende rekordholder – en stor takk til Reistad.

– Henny er rå! Hun har en enorm hurtighet, spenst og arbeidsmoral. Jeg tar av meg hatten. Hun er veldig imponerende. Hun skal ha et stort kjempetakk! For hun skjønte at noen måtte ta et skritt og gå opp og skyte i dag, og det gjorde hun, sier Grini.

Nora Mørk er klar i talen.

– Hun er verdens beste. Hun er kronen på verket, dronningen Henny Reistad, sier Mørk.

Det sto 25–25 etter den første ekstraomgangen. Henny Reistad klemte inn si 10. og 11. scoring. Norge klarte ikke å stå mot scoringer fra Anne Mette Hansen og Rikke Iversen. Men hadde et initiativ de hadde manglet i 59 minutter av semifinalen.

– Det blir en stressende match hvor man henger etter hele tiden. Det gjør det ekstra imponerende hvordan de klarer å kjempe seg til muligheter og snu det. Heldigvis har vi Henny Reistad som går rett og skyter, sier Kjersti Grini til VG.

Nora Mørk startet den andre med en feil. Henny Reistad fløy inn en ny norsk ledelse. Mie Højlund utlignet, men Reistad sørget for 26–27 med en ny suveren scoring.

Danskene reagerte på denne situasjonen i kampen:

Maren Aardahl ble utvist, men Vilde Ingstad skaffet Norge straffekast for tredje gang denne hete kvelden på Jylland.

Reistad feide inn mål nummer 14 for kvelden. Danmark hadde 50 sekunder på å redde nok en ekstraomgang.

Dramaet flyttet seg til klokken, som var i ulage. Det endte med utligning på straffe av Kristina Jørgensen.

Så satte Henny Reistad spikeren i kista! Selv en VAR-sjekk kunne ikke stoppe dramaets dronning.

– Det var helt rått. Hun stiger bare i nivå utover i kampen, og i de ekstraomgangene så funker alt hun gjør, sier en imponert Stine Bredal Oftedal til VG.

Det startet med et dansk åpningssjokk.

Krisestarten ble snudd med tre kjappe scoringer. Men Danmark rykket bare fra igjen.

Nora Mørk og Stine Skogrand bommet på straffer. Stine Bredal Oftedal og Solberg-Østhassel bommet – fra egen banehalvdel – på åpent dansk mål.

Danmark-keeper Althea Reinhardt var omgangens store spiller. Hun ledet 8–4 over de norske superkeeperne. Mens Danmark ledet 14–9 ved pause.

HODESMELL: Henny Reistad scoret tre på rad for hardt pressede Norge, men måtte gå ut etter å ha slått hodet i hallgulvet seks minutter før pause. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Reistad kom tilbake på banen fra start i 2. omgang. Hun startet med å gjøre en feil før Maren Aardahl ble utvist. Det lovet ikke godt.

Men så: Nytt håp.

Den danske krigeren Kathrine Heindahl måtte hjelpes av banen etter en angrepsfeil av hjemmelaget. Reistad måtte ta seg en pause på benken etter en ny scoring, men Bredal Oftedal – pluss godt forsvarsspill – holdt Norge inne i kampen.

Henny Reistad kom tilbake med scoring og snart var det klart for duell Med Sandra Toft fra straffemerket. Høyrearmen fra Lommedalen flikket ballen inn. Danmarks ledelse var redusert til 18–17. Det var 14 minutter igjen på klokken.

Dramaet nærmet seg crescendo.

Danmark kjørte i avslutningen på med syv mot seks i angrep for å berge plassen i VM-finalen. De lykkes med å beskytte ledelse inn i de siste fem minuttene.

Thorir Hergeirsson tok time out med fem minutter og 49 sekunder igjen. Danmark ledet 22–20. Men Camilla Herrem klarte ikke å få ballen forbi Danmarks suverene keeper Reinhardt.

Boxen kokte før Stine Skogrand reduserte til 22–21 fra motsatt kant. Herrem skaffet Norge straffe på en kontring. Dermed utlignet Henny Reistad til 22–22. Norge vant igjen ballen. Reistad spilte opp Sanna Solberg-Isaksen til den første norske ledelsen i kampen 57 sekunder før slutt.

3,8 sekunder før slutt ble hun utvist. Kristina Jørgensen reddet ekstraomganger. Ballen gikk i mål. Ekstraomgangene var et faktum.

Dem handlet om Henny Reistad.

VG-børsen

Mål, Norge: Reistad 15, Oftedal 5, Mørk 3, Herrem 2, Aardahl 1, Skogrand 1, Solberg-Isaksen 1 og Deila 1.