Etter uker med kritikk om lite offensiv fotball og dårlige resultater, banket RBK like greit fire bak HamKam-keeper Marcus Sandberg og slo hardt tilbake etter cuptapet mot Stjørdals-Blink. Det var en etterlengtet opptur for hardt pressede Kjetil Rekdal.

– Det har vært helt jævlig, selvfølgelig. Det har jo det, men det kan du ikke vise, sier Rekdal og sender et alvorlig blikk til VGs reporter.

– Hva betyr det da å få en sånn 4–0-seier?

– Det betyr at vi har en ny viktig kamp til helgen der vi skal gjenskape dette. Dette er en tøff liga, det er små marginer. HamKam kunne gått til pause med 1–1, de kunne også scoret det første målet. Men i annenomgang er vi klart bedre og vinner 4–0, sier Rekdal.

At det skulle løsne mot akkurat HamKam, var kanskje ikke så overraskende. HamKam er ligaens svakeste bortelag, med null poeng og 17 baklengsmål på fire kamper. HamKam-spiss Pål Alexander Kirkevold er ikke veldig imponert over trønderne tross stortapet.

– Det er pinlig å tape 0–4, for jeg synes ikke de er bra i det hele tatt. Du kan ikke si at de er friskmeldt, for å si det sånn, sier Kirkevold til TV 2.

– Er det han som bestemmer om vi er friskmeldt eller ikke? Han får si det han mener. Vi slo dem 4–0, de får ta med seg det hjem, svarer tomålsscorer Olaus Skarsem til VG.

– Er Rosenborg friskmeldt?

– Har vi vært syke? Det vet jeg ikke. Vi har levert for få poeng, det er et faktum. I dag leverer vi tre poeng, fire mål, god fotball og ruller opp angrep etter angrep. Vi skal ikke slutte med det. Vi ser bare en vei nå, sier Skarsem.

Rekdal er imidlertid sikker i sin sak på at de ikke er friskmeldt.

– Vi er ikke det, vi har en lang vei foran oss med et fortsatt uferdig lag. Det er gutter som har ferdigheter, men som må bli konstant gode, ikke i rykk og napp, sier Rekdal – før han roser flere av de yngre guttene på laget.

– Du begynner å se konturene av noe som kan utvikles til å bli betraktelig bedre enn hva det er akkurat nå.

Etter 20 minutter av første omgang våknet RBK-fansen til liv med bluss og sang. Foto: Ole Martin Wold / NTB

Men det som endte som en fest for Rosenborg, startet med begravelsesstemning. RBK-supporterne ga klar beskjed da kampen startet. De som vanligvis synger høyest for RBK, valgte nå å sitte stille i de første 20 minuttene og 24 sekundene av kampen.

Sammen med banneret «en klubb uten plan, et styre uten handling» skulle supporterne markere at 2024 blir et nytt år med nye muligheter for Rosenborg.

17 minutter var spilt da ballen landet i beina på Olaus Skarsem som satte inn 1–0-ledelse foran særdeles glisne – og lydløse – tribuner på Lerkendal.

En god André Hansen sørget for at trønderne kunne gå til pause med 1–0. Seks minutter inn i annenomgang slo Carlo Holse et tidlig innlegg. Den tok Oscar Aga ned, ristet av seg en forsvarer og plasserte ballen vakkert i det lengste hjørnet.

Fire minutter senere: Jayden Nelson fikk ballen på 16 meter og banket den i det lengste. Skarsem fastsatte sluttresultatet til 4–0 tyve minutter før slutt.

Morten Bjørlo strekker armene i været for scoringen til Jayden Nelson Foto: Ole Martin Wold / NTB

Protestene fra starten av kampen var bare et vagt minne. Nå jublet fans og spillere sammen for den offensive fotballen som har vært sårt savnet i trøndernes storstue.

Etter kun to seire på de første ni kampene, løsnet det virkelig for RBK. En tydelig lettet Kjetil Rekdal kunne juble etter å ha vært under et stort press de siste ukene.