Nesten to måneders ventetid er snart over.

Fra fredag får nordmenn endelig se Erling Braut Haaland, Martin Ødegaard og resten av Premier League-sirkuset på skjermen igjen.

Her er alt du trenger å vite om PL-starten.

Åpningsrunden

Det er kort mellom høydepunktene i åpningsrunden av Premier League. Her er noen av godbitene:

  • Sesongens første kamp sparkes i gang fredag klokken 21, når Martin Ødegaard og Arsenal gjester Crystal Palace.

  • På lørdag møter Liverpool nyopprykkede Fulham klokken 13:30, i jakten på revansje, etter at ligagullet glapp på målstreken i mai.

  • Erik Ten Hags Manchester United tar imot Brighton klokken 15 søndag.

  • Erling Braut Haaland får trolig sin City-debut når de lyseblå fra Manchester gjester West Ham søndag klokken 17:30.

Hvem viser Premier League?

Nytt av sesongen er at Viaplay Group – tidligere NENT Group – tar over rettighetene til å vise Premier League på norske skjermer. TV2 har hatt rettighetene siden 2010.

For å få tilgang til de 380 Premier League-kampene som skal spilles denne sesongen, må man enten skaffe seg abonnementet «Viaplay Total» eller kjøpe tilgang til fem nye lineære premium-kanaler som vil sende Premier League på TV i Norge.

Hva koster det?

Eierskiftet utgjør i praksis liten forskjell for lommebøkene til nordmenn.

Det kommer til å koste 649 kroner i måneden for pakken «Viaplay Total» som gir tilgang til samtlige Premier League-kamper og alle andre rettigheter og filmer/serier.

Det er en marginal forskjell fra prisen TV2 hadde. TV 2 Play hadde forrige sesong en pris på 669 kroner i måneden for å se Premier League – før et priskutt på tampen av sesongen til 349 kroner.

Prisen på de nye lineær-kanalene er ikke fastsatt foreløpig, men Viaplay opplyser selv at de anbefaler en pris på 649 kroner i måneden.

Prisen fastsettes imidlertid av hver enkelt TV-distributør.

Om man synes prisen blir i stiveste laget, er det likevel mulig å få sett noe av det balløya har å by på – uten å måtte knuse sparegrisen;

Én kamp per serierunde med ett av de tradisjonelle topp seks-lagene skal gå på den bredt distribuerte TV-kanalen V4, som skifter navn til TV3+.

Fotball-VM skaper hodebry

Denne sesongen vil det for første gang spilles et fotball-VM i vinterhalvåret, når det utskjelte vertslandet Qatar arrangerer fotball-VM fra 21. november til 18. desember.

Det får konsekvenser for terminlisten til Premier League-klubbene, som normalt sett er midt inne i et hektisk kampprogram når VM sparkes i gang.

Det fører til den tidlige sesongstarten 6. august, samt en sen sesongavslutning 28. mai.

I tillegg vil det være en pause i Premier League-kampene fra 12/13. november, før ligafotballen returnerer igjen på selveste Boxing Day, 26. desember.

Det medfører en pause på rundt 6 uker fra Premier League-fotball.

Nordmenn i Premier League

Som de fleste vet, er Erling Braut Haaland (22) og Martin Ødegaard (23) blant de store profilene i Premier League denne sesongen.

De er likevel langt fra de eneste nordmennene som befinner seg på balløya for øyeblikket.

Mohamed Elyounoussi (27) i Southampton og Kristoffer Ajer (24) i Brentford er begge nøkkelspillere i sine lag.

I tillegg finnes det flere nordmenn som befinner seg i ulike akademier, eller i vannskorpen til å spille seg inn på laget.

Blant dem finner vi Kristoffer Klaesson (21) og Leo Hjelde (18) i Leeds, George Lewis (22) i Arsenal, Oscar Bobb (19) i Manchester City og Isak Hansen-Aarøen (17) i Manchester United.

Sistnevnte fikk søndag sin debut for de røde djevlene.

DEBUTANT: Isak Hansen-Aarøen fikk debuten mot Rayo Vallecano søndag. Foto: AFP

Kampen om gullet – og topp fire

Over 38 serierunder skal det hele avgjøres.

Haalands Manchester City er regjerende seriemester, og er oddsfavoritter til å hente hjem trofeet også denne sesongen.

Liverpool virker å være den åpenbare konkurrenten om seriegullet, mens Tottenham, Chelsea, Arsenal og Manchester United ifølge bookmakerne ser ut til å knive om topp fire-plasseringene som gir inngangsbillett til prestisjetunge Champions League.

Femteplass og FA-cupvinneren kvalifiserer til Europa League, mens vinneren av ligacupen kvalifiserer seg til spill i Conference League.

Kampen mot nedrykk

Forut for denne sesongen rykket Bournemouth, Fulham og Nottingham Forest opp fra Championship.

Og det er nettopp disse tre klubbene, sammen med Southampton og Brentford, som vil kjempe med kniven tettest mot strupen for å unngå nedrykk, skal vi tro bookmakerne.

REGJERENDE MESTERE: Erling Braut Haalands Manchester City er regjerende seriemestere. Nå må de forsvare ligagullet. Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Fantasy Premier League

For mange nordmenn er Premier League-starten også synonymt med starten på en ny sesong av det populære Fantasy Premier League-spillet.

Her setter man opp sitt drømmelag av Premier League-spillere og scorer poeng basert på hvordan spillerne gjør det i de virkelige kampene.

VG har laget flere tips for å slå kollegene på jobben eller ta seieren i kompisgjengen.

Sjekk ut hvilke nybegynnerfeil du må unngå å gjøre, eller fire store snakkiser før årets FPL-sesong her! (Krever VG+-abonnement)