Tirsdag ble 13 personer pågrepet, mistenkt for kampfiksing i forbindelse med tenniskamper i Belgia. De norske tennisprofilene er ikke overrasket over at manipulering av kamper forekommer på lavere nivåer i tennissporten.

– Dessverre er det ikke uvanlig at man ser kampfiksing på Futures-nivå, sier den norske tennisspilleren Viktor Durasovic til NTB.

21-åringen ligger som nummer 434 på ATP-rankingen og spiller Futures- og Challenger-turneringer rundt om i Europa.

– Etterforskningen viser at en armensk-belgisk, kriminell organisasjon aktivt har betalt profesjonelle tennisspillere fra 2014 til nå for å oppnå høyere gambling-gevinster, heter det i en uttalelse fra den belgiske påtalemyndigheten.

Mistanken retter seg mot kampfiksing på lavere nivåer, på Futures- eller Challenger-touren. Ingen spesifikke spillere er nevnt i etterforskningen.

– Lett å se

– En tennisspiller kan ganske lett se på en match om det er kampfiksing eller ikke. Når man har spilt noen år vet man ganske godt hvem som fikser. Alle gjør det selvfølgelig ikke, men det er noen få utvalgte som driver med det. Og noen er bedre enn andre til å gjemme det. Folk vet om det, sier Durasovic til NTB.

– Har du har hatt mistanke om at du har spilt mot noen som ikke har hatt rent mel i posen?

– Ja. Jeg har spilt et par kamper der det så ut som det var «ugler i mosen», så jeg antar at han drev med noe sånt, men man vet aldri 100 prosent, sier nordmannen, som ikke liker at kampfiksing foregår.

– Det er ganske dårlig. Det burde ikke foregå på tennisbanen, sier Durasovic.

– Når man ser det, er det stygt, og man blir kanskje litt sur. Men man kan ikke gjøre så mye med det, bortsett fra å håpe at de som driver med det, blir tatt, sier han videre.

Ruud aldri spurt

Heller ikke den tidligere proffspilleren Christian Ruud blir overrasket over at kampfiksing forekommer på de lavere nivåene.

– Det er nok ganske utbredt på de lavere nivåene, for der er prispengene lik null.

Til NTB sier han at sønnen Casper Ruud, som har spilt i flere Futures- og Challenger-turneringer, aldri har opplevd å få forespørsel om kampfiksing.

– Nei, han har aldri blitt spurt. Det kan ha noe å gjøre med at de unge spillerne som Casper, som er på vei oppover, har ambisjoner om å gå høyere på rankingen og tjene penger den veien. Jeg tror bandittene henvender seg til spillere på 28-30 år som har ligget som nummer 1200 på rankingen, og som ikke har talentet eller ambisjoner om å bli topp 100. De går ikke etter spillere som Casper eller andre, som fra før har gode avtaler og tjener litt penger allerede.

Får god kursing

– Det er kjipt at det skjer, men det er veldig strenge straffer, noe som gjør at det blir et mindre og mindre problem, sier pappa Ruud og legger til at spillerne får god kursing fra ATP om hvordan man skal håndtere å få suksess, og da er dette en del av opplæringen.

– Man lærer fra dag én at dette skal man holde seg unna, sier han.

I tirsdagens aksjon slo politiet til mot 21 hus, blant annet i Mechelen og Brussel. Samtidig gikk politiet til aksjon andre steder i Tyskland, Frankrike, Bulgaria, Slovakia, Nederland og USA. (NTB)