Torsdag formiddag ble Kharlan diskvalifisert fra VM i Milano etter å ha nektet å håndhilse på Anna Smirnova fra Russland.

– Dagen var veldig vanskelig, men veldig viktig – for dette reiser mange spørsmål, starter Kharlan i en video hun har publisert på Instagram.

– Jeg ønsket ikke å hilse på denne utøveren, og jeg handlet med hjertet. Når de sa at jeg ville bli diskvalifisert, gjorde det så vondt at jeg skrek av smerte, forteller Kharlan.

Nå lover IOC at hun får friplass i OL neste sommer. Presidenten i Den internasjonale olympiske komité, Thomas Bach, sendte fredag ettermiddag et brev til Kharlan etter hendelsen. Der skriver han at 32-åringen vil få tildelt en kvoteplass i OL i Paris 2024, dersom hun ikke skulle klare å kvalifisere seg før den tid.

Etter massiv omtale siden torsdag velger også Det internasjonale fekteforbundet FIE å snu. Fredag kveld annonserer forbundet at Kharlan likevel får delta i VMs lagkonkurranse.

Ifølge reglene blir man ved disk ekskludert fra å konkurrere i tre måneder, noe som hadde gått utover lagkonkurransen.

Kharlans uttalelse ble publisert før brevet fra IOC – og før FIE endret avgjørelsen.

– Jeg skjønner nå, som alle andre tilregnelige i denne verdenen, at reglene må endres fordi verden endres, sier hun.

I et intervju med Reuters er den fire ganger verdensmesteren klar i sin tale:

– Det er et land som terroriserer landet vårt, og de stopper ikke. Akkurat nå dreper de folk i landet mitt, og de dreper også sport.

– Regler må endres. Man må ha respekt for ukrainere, man må forstå at vi er i krig, og har vært det i lang tid. Vi bare kan ikke, vi kan ikke, håndhilse. Man må endre det, man må ha respekt for oss, slår Kharlan fast.

– Vi ukrainske idrettsutøvere er klare for å møte russere på idrettsbanen, men vi vil aldri ta dem i hånden, understreker hun.

JUBLET FOR SEIER: Olga Kharlan vant kampen mot Anna Smirnova før hun ble disket. Foto: IMAGO/Matteo Arnoul / LiveMedia

Kharlans kjæreste, Luigi Samele, som også er fekter, raser mot det internasjonale fekteforbundet (FIE) etter hendelsen:

«I min karriere har jeg sett mange ting som jeg aldri noen gang ønsket å se. I dag, for første gang, skammer jeg meg over å være en del av dette systemet».

«Et system der arroganse vinner over ærlighet, et system der reglene lages av noen få og for noen få, et system der den som kan hjelpe deg ikke venter på noe annet enn din fiasko», skriver Samele i et Instagram-innlegg.

I etterkant av hendelsen har IOC bedt idrettsforbund om å «vise sensitivitet» i behandlingen av konkurranser mellom ukrainske og russiske utøvere under nøytralt flagg. Det melder AFP.

VG har sendt en e-post til FIE for en kommentar, men har foreløpig ikke mottatt svar.