Inn mot siste sving var spanske Mohammed Katir i klar ledelse, men løpefenomenet fra Sandnes var forrykende på oppløpet. Med tiden 13.11,30 slo en preget Jakob Ingebrigtsen spanjolen med 14 hundredeler etter en intens duell.

– Jeg har egentlig vært svimmel i hele dag. Det er utrolig at det går. Det er jævlig når jeg er så ekstremt mye bedre enn dette, så er det dette det jeg viser. For det gjenspeiler ikke hvordan jeg gikk inn i mesterskapet, sier 22-åringen i pressesonen etter gullet på 5000 meter.

22-åringen har hatt en forkjølelse den siste uken som har preget ham - det ble «bare» sølv på 1500-meteren for favoritten.

– Det er et mareritt å bli syk. Jeg er litt skuffet over situasjonen jeg er i, håper jeg aldri kommer i igjen, sier han til NRK.

Se oppløpet her:

Det har også vært mye offentlig støy rundt mesterskapet. Ingebrigtsen svarer dette på spørsmål om hvordan han har opplevd VM i Budapest.

– Jeg har ikke opplevd det som veldig kjekt. Det er gøy å vinne, men å ikke få ut det jeg er god for når det gjelder... Jeg synes det er ekstremt tungt. Det er ikke gøy. Det er det jeg vil huske når jeg tenker tilbake på dette.

Underveis i VM har både Henrik Ingebrigtsen og forloveden Elisabeth Asserson rykket offentlig ut med støtte og bedt om respekt for situasjonen.

– Det er tydelig at jeg har hatt et enormt bra lag rundt meg, som åpenbart har tatt mye av støyten. Jeg vil konsentrere på meg selv og være i min egen boble. Og det som er litt gøy...

– Når du ikke presterer bra, er du en jævla idiot. Men når det går bra er du enormt sterk psykisk - et mentalt geni. Det er litt gøy.

Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Brødrene Henrik, Filip og Jakob brøt samarbeidet med pappa Gjert som trener vinteren 2022. Årsaken til familiekonflikten er ikke kjent.

I VM i Budapest har det fått en ny dimensjon – ettersom Gjert er trener for Narve Gilje Nordås. Gjert fikk ikke trener-akkreditering av friidrettsforbundet, men er i VM-byen boende med Nordås og Per Svela på et annet hotell enn resten.

Mens Jakob ikke har svart på spørsmål om Nordås eller familiesituasjonen underveis i mesterskapet, har Nordås røpet at forholdet til Jakob er «ikke-eksisterende».

Med det norske flagget i flettene og en hvit topp satt forloveden på tribunen og heiet på Jakob. Etter løpet kom tårene.

– Det har vært mye dritt. Å komme på toppen nå, det er ingen som fortjener det mer enn Jakob, sier forloveden Elisabeth Asserson til NRK etter gullet.

Nå reiser han hjem med VM-sølv og VM-gull.

– Jeg tror ikke det er noen andre som hadde klart det samme, sier forloveden.

Jakob Ingebrigtsen da han fikk VM-gullet på 5000 meter. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Storebror Henrik Ingebrigtsen jublet, og sa broren hadde en ok dag.

– Jeg tror han springer akkurat som han må i dag for å komme først over målstreken. Jeg skjelver så jævlig. Det ble et veldig fair løp. Han får bruke de taktiske egenskapene sine på posisjonering, sier storebror til NRK.

Narve Gilje Nordås ble nummer 14. Han er imponert over at Ingebrigtsen vinner tross sykdomstrøbbel den siste uken.

– Han har så sterk kapasitet, sier Nordås.

Under onsdagens 1500 meter vant Josh Kerr foran Jakob Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås. Ingebrigtsen var da preget av en vond hals.

Jakob Ingebrigtsen vant VM-gullet på 5000 meter også i fjor, da gikk mesterskapet i USA.

ÅPNET ROLIG: Jakob Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås bakerst i feltet. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG