For mange hadde forventet at det var mangeårig trener og sykkelkommentator i TV 2, Johan Kaggestad, som skulle få prisen.

I stedet gikk den til Cato Zahl Pedersen, for hans mangeårig arbeid for parautøvernes rettigheter. Han mistet begge armene som 14-åring.

VG har vært i kontakt med Johan Kaggestads sønn, Mads. Han bekrefter et stort engasjement rundt temaet.

«På vegne av min far takker jeg for engasjementet, de mange rørende kommentarene og hilsener vi har fått i for- og etterkant av idrettsgallaen. Min far er stor fan av Zahl Pedersen og synes han er en verdig prisvinner.» skriver han i en melding.

HYLLET: Cato Zahl Pedersen fikk hedersprisen Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Umusikalsk og uforståelig at Kaggestad ble forbigått igjen. Ikke til forkleinelse for Cato Zahl Pedersen, men han kunne fått prisen et annet år. Det er også påfallende hvor tett på sine egne en Olympiatopp-ledet jury velger å legge seg, sier VGs kommentator Leif Welhaven.

Kaggestad har vært syk i flere år. Diabetes førte til nyrekollaps. I et intervju med Nettavisen i oktober fortalte han at han hadde det «sånn passe».

«Cato Zahl Pedersen er for all del en verdig vinner. Men at Johan Kaggestad fortsatt forbigås ved hedersprisen er utrolig. PS- det er ingen som hadde reagert om de i verste fall delte ut to», skriver Viaplays fotballekspert Lars Tjærnås på Twitter.

«Johan, du skal iallfall vite at dersom folket hadde fått bestemme og ikke juryen så hadde du vunnet!» skriver mangeårig TV 2-reporter og Nettavisen-kommentator Ernst A. Lersveen.

Burde Johan Kaggestad fått årets hederspris?

Til VG sier Tore Øvrebø at begrunnelsen fra juryen og Zahl Pedersens livshistorie er begrunnelse god nok.

Jan Petter Saltvedt er kommentator i NRK og til stede i salen i Trondheim.

– Ja, Johan Kaggestad burde fått hedersprisen. Men vi må midt oppi dette se at det er en del kandidater som også har gjort så vanvittig mye for norsk idrett. Som Cato Zahl Pedersen har gjort. Nå har de åpenbart benyttet anledningen 30 år etter Lillehammer, som var et gjennombrudd til å få vise frem paraidrett. Det er synd at Kaggestad ikke har fått den, men vi må også fokusere på at Zahl Pedersen er en ekstremt verdig prisvinner, sier Saltvedt.