Humoristisk kaller han sine 20 år med årer som «soning» i Norges roforbund. Karrieren har gitt to VM-gull, en EM-triumf og til sammen ni medaljer i internasjonale mesterskap. Men om ett år er det garantert slutt.

– Jeg gleder meg så mye til å bli ferdig.

– De fleste toppidrettsutøvere gruer seg til å legge opp?

– Det må de gjerne gjøre. Men jeg gleder meg veldig.

– Hvorfor gleder du deg?

– Fordi dette er noe jeg velger helt frivillig. Roingen har gitt meg så veldig mye. Men jeg er kommet til et punkt hvor jeg har vendt til fleste steiner, banket på de fleste dører, vært gjennom så mange konkurranser og mål. Men jeg mangler selvfølgelig OL-gullet. Det er derfor jeg holder på, sier han.

OL i Brasil ga bronse i båt med Olaf Tufte for syv år siden. I 2021 ble det OL-sølv i Japan i singlesculler.

– Hvis jeg hadde vunnet i Tokyo, så hadde jeg lagt opp, sier han

– Jeg vil komme meg videre livet og inn i arbeidslivet. Plutselig så er det familie og sånne ting. Roingen har gitt meg så mye og har også gitt meg grunnlaget for å gå videre. Det er jeg veldig takknemlig for.

Kjetil Borch er masterstudent i faget «maritim ledelse». Han ser for seg en sivil jobb inn faget.

De neste dagene skal han definitivt også være i det våte element. VM går på ro-arenaen Ada Ciganlija i hjertet av Beograd. Veien til Serbia har vært vanskelig for Kjetil Borch. Sist vinter ble han knocket rett ut av en alvorlig treningssmell.

– Jeg ville heller knekt begge armene og begge beina i februar. Det hadde tatt kortere tid å lege enn dette. Det har tatt et halvt år å komme tilbake, sier han.

Han ble nummer 16 i EM og nummer 16 og 20 i sine to verdenscupstarter. Borch har ikke vært i nærheten av regjerende verdensmester Oliver Zeidler og resten av medaljekandidatene i VM.

Men han mener at han nærmer seg etter den tøffe smellen. Borch viser VG en graf på treningsklokken. Den skal vise at hjerterytmen er på vei mot god gammel standard. Formkurven peker oppover.

Foto: Jostein Overvik

– Kroppen begynner å lystre nå, mener han.

– Jeg har fått sjekket formen. Den er godkjent. Jeg føler at jeg har «catchet» opp. Men hvor mye de andre har utviklet seg, vet jeg ikke

– Kan du vinne VM-gull nå?

– Nei, det er ikke mulig.

– Kan du være blant de seks som kommer til VM-finalen?

– Det er et hårete mål. Det er rart å si. Jeg har utelukkende vært i A-finaler (i mesterskap) siden jeg startet singlekarrieren. Men det er mulig, svarer han.

De ni beste i VM er kvalifisert for OL neste sommer. Så kommer det nye muligheter til å kvalifisere i 2024.

– Jeg synes syn på de som eventuelt kommer til å stille mot meg i OL-kvalifisering neste år. Da kommer jeg til å være såååå forbannet.

– Er du i tvil om du har nivået inne fortsatt?

– Nei, svarer Kjetil Borch kontant.